Това е най-новият парк в Кърджали, открит през септември 2012 година. Той е част от цялостен проект за благоустройството на тази част от града. Намира се в центъра, край река Арда, на мястото на старите казарми. Свързва градската градина, в която допълнително са изградени алеи, беседки за отдих, детска площадка, и фонтани с новоизградения канал на река Арда /т. нар. Водно огледало/. Специална алея осъществява връзката между парка и кв. "Възрожденци" чрез пешеходен мост /пасарелката/. Парковото пространство е оформено в отделни кътчета с различно предназначение - места за отдих, детски зони, изгледни зони, водни каскади, няколко заведения, бизнес сграда, паркинг.

Изградени са и съоръжения за масов спорт. Комплексът от спортни игрища и други съоръжения включва малко футболно игрище 45/75 м с осветление през нощта - с настилка от изкуствена трева с вбит кварцов пясък и екофил. С каучукова спортна настилка ще бъдат комбинирано игрище за хандбал и баскетбол с мобилни баскетболни кошове, комбинирано игрище за волейбол и бадминтон с трибуни за зрители и мрежа на метална конструкция, две писти за парков кегелбан по специален детайл с канал за връщане на топките и комплекти дървени кегли, пет стационарни тенис маси, вкопано в терена игрище за плажен волейбол с трибуни за зрители дренирано и защитено от отнасяне на пясъка от силен вятър, скейтпарк за младежите. В близост до плажния волейбол е проектирана площадка с комплект от девет стационарни уреда за фитнес - настилка плочи от гумен гранулат и детската площадка е с комбинирани детски съоръжения за трите възрастови детски групи.

В цялата територия на парка се осигуряват условия за достъп на хора с увреждания. На детските площадки са предвидени и кътове за игра на деца с увреждания.

Предвижда се изграждане на летен театър с места за 1300 зрители и езеро с площ около 5200 м2.

Проектът е дело на ландшафтен архитект Ганчо Бакалов и колектив. След края на строителните дейности се  предвижда общата площ на парка да достигне невероятните 320 декара. Това ще превърне Кърджали в най-зеления град на Балканите, с най-голямо количество зелени площи (в кв.м) на човек от населението.


Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата