Парк „Простор“ – отдих и култура гр. Кърджали

1528

Парк "Простор" е изграден през 60-те години на XX век като зона за отдих на жителите на града. Заема площ от 534 декара. Оформени са места за почивка, красиви детски площадки, спортна алея на здравето, стадион, заведения за хранене. Растителността е разнообразна с уникални дървесни видове като гинко билоба, бели брези и др. Има условия за движение на всякакви колички, велосипеди, ролери и тротинетки.

Успоредно с изграждането на парка започва и строителството на първата в страната детска железница, която се движи през летния сезон по релсов път. Открита е на 30 септември 1962 година. Общата дължина е 1210 м, а трасето минава през специално изграден малък тунел. Пътуването с влакчето е атракция за поколения кърджалийци и гости на града. Пътят му минава покрай градския стадион "Дружба", през живописно тунелче и обикаля целия парк.

Пред стадион "Дружба" в началото на парка е разположен общинският туристически информационен център и голям безплатен паркинг за автобуси и автомобили, а в другият край на парка се намира астрономическата обсерватория.

Парк "Простор" се намира на булевард „Беломорски“ между болницата и Арена Арда.


Източник: Стела Тодорова, Василка Ташкова, "Кърджали-фото албум, Из. Гутенберг, 2013, София.

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата