Парк „Простор“ – отдих и култура гр. Кърджали

2831

Парк "Простор" се намира в централната част на града, на булевард „Беломорски“ между болницата и "Арена Арда". Изграден е преди повече от петдесет години.

Паркът е с разнообразна растителност и уникални дървесни видове като гинко билоба, бели брези и др. Има чудесни условия за отдих и дълги разходки сред красиви алеи, под сенките на дърветата, обширни тревни площи, романтични мостчета и множество пейки.

В този парк се намира единствената в района детска железница, която се движи през летния сезон по релсов път с дължина 1210 м. Влакчето е умалено копие на истинска влакова композиция. Пътуването с него е атракция за поколения кърджалийци и гости на града. Пътят му минава покрай градския стадион „Арена Арда“, през живописно тунелче и обикаля целия парк. През 2013 година паркът се сдоби и с нова атракция - истински боен самолет МиГ-21“ от 1982 година, тежащ 7 тона. Не пропускат да се снимат с него малки и големи.

Паркът разполага със специално оградено пространство за разходка на кучета.

Пред стадиона в началото на парка е разположен общинският туристически информационен център, а в другият край на парка се намира астрономическата обсерватория.


Източник: jti-rhodope.eu

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!



Местоположение

Времето

Виж прогнозата