Първият голям парк в града е изграден в периода 1953 - 1956 година. Заема площ от около 80 декара. Тогава паркът се е намирал на края на града и основното му предназначение е било да бъде зелена зона за отдих между завод „Горубсо“ и жилищната зона. Проектът е дело на архитект Радослав Иванов.

Днес край основните алеи се извисяват величествено големи чинари. Единствено тук се среща красивата албиция с лилаво белезникави пухчета. Наред с нея има редици редки за нашата флора видове - мамонтово дърво, гигантска секвоя, червенолистни сливи, брези, върби, обикновен смърч, райска ябълка. Близо до фонтана в градинката пред Дома на културата може да се види екзотичното лирово дърво. Оригиналното проектантско решение оформя обособени площи: "Розариума", езерото с лилиите, детски кътчета, красива входна алея с арка, чешми и много тихи и спокойни места за почивка.

През 2003 година е реализиран проект на кърджалийския скулптор Емил Пенчев - "Паметник на целувката". Той изобразява мраморни фигури на целуващи се момче и момиче. Творбата е поставена в близост до Младежкия дом - в „Розариума“, място с особен енергиен заряд, съхранило тайнството на първото докосване и огъня от първата целувка на няколко поколения кърджалийци.

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата