Нашата идея за сайт не се роди - тя узря с времето. С всяка изминала година все повече осъзнавахме красотата на нашия край. Сега най-накрая преобразуваме тази енергия в уникален виртуален пътеводител. Желанието да споделим тази точка от света с Вас обедини и нас, грижещите се за този сайт. Всички сме с различни мечти, занимания, професии и предпочитания, но имаме една обща страаст – Родопите. Естествено у всеки един от нас тази дума поражда различни емоции. Силно се надяваме да помогнем и на Вас да изживеете едно неповторимо приключение и да се почувствате една идея по-близо до самите себе си и до дивата красота на Източните Родопите. Ние ще Ви помогнем чрез подробни описания на забележителностите, упътване как да стигнете до тях и с безценни съвети къде може да отседнете, да опитате традиционната местна кухня и да се докоснете до неповторимите бит и култура на този край. И тъй като целим да не сме затворена общност - с нетърпение ще очакваме вашите отзиви, впечатлния и препоръки, които ще ни помагнат да подобрим сайта и да го направим още по-полезен за Вас. Заредете се с ентусиязъм и добро настроение. 
Ахрида Ви очаква.

...
Нукет Данаджиева
...
Александър Михайлов
...
Светла Събева
...
Веска Каменова
...
Георги Мароков
...
Николай Котерлицов

Проектът Ахрида има за цел създаването на мултифунционален туристически портал, който да съхранява информация за цялото материално и нематериално културно-историческо наследство на Източните Родопи.

На първия етап от проекта сме си поставили за цел да съберем пълноценна информация и снимков материал за всички културно-исторически и природни забележителности на територията на Източните Родопи, също и кратка информация за всички културни институции действащи в този ареал. Предвидили сме също и създаването на културен календар с актуална информация за всички културни събития случващи се на територията на Източно-родопския регион.

На следващия етап от проекта предвиждаме дигитализация и на нематериалното културно наследство и публикуване на информация за различни местни празници, обреди, обичаи, песни, танци, стихотворения, кулинарни рецепти, приказки, разкази, вицове, пословици и поговорки от региона. Туристическият портал ще бъде изключително полезен за културните институции, понеже ще популяризира тяхната дейност и ще привлича публика за събития и представления организирани от тях.

Ползите от осъществяването на този проект ще бъдат в интерес на частния публичния сектор, както и на всеки индивидуален турист или гост на региона. Информацията от сайта може да се използва от туроператорите и туристическите агенции при изготвяне на техните групови туристически пътувания до дестинации намиращи се в Източните Родопи. Порталът ще бъде полезен и за всички хотели и къщи за гости в региона, като им помогне да удължат и разнообразят престоя на своите посетители.

През 2016г. е регистриранo сдружение с нестопанска цел „Ахрида – дестинация Родопи“. Мисията на сдружението е да превърне Източни Родопи в предпочитана дестинация за практикуване на алтернативни видове туризъм щадящи околната среда и културните традиции и особености на местното население. Смятаме да го постигнем чрез съхранение и популяризиране на природните и културни туристически ресурси, дигитализация на материалното и нематериалното културно наследство на региона, подпомагане на устойчивото развитие на туристическия бизнес посредством разработване и внедряване на иновации и информационни технологии. Сдружението има нужда от подкрепа (финансова и нефинансова) за да реализира целите си и ще разчитаме за това на всички заинтересовани страни. В случай че желате да направите дарение може да използвате бутона "Donate". Средствата ще бъдат използвани изцяло за реализиране на целите на сдружението.