Общински център за култура и младежки дейности гр. Кърджали

635

Сградата е построена в началото на 50-те години на XX век като Дом на културата на работещите в Минно предприятие "Горупсо". Откриването е през октомври 1952 година, а за тържеството гостува Старозагорската опера с постановката "Евгени Онегин".

Домът на културата има киносалон, библиотека и репетиционни зали. Създават се различни форми на художествена самодейност -  оперен театър, танцов ансамбъл, школа по изкуствата за деца и юноши, детска музикална и балетна школа и кръжок по живопис.

От 1960 година до построяването на самостоятелна сграда /началото на 70-те години/ там се помещава Държавният театър "Димитър Димов."

През годините, през формациите са минали хиляди изпълнители. Възпитаници на Дома на културата в Кърджали са световноизвестният кларинетист Иво Папазов, ректорът на музикалната академия в Пловдив проф. Славчев, балетният режисьор Хикмет Ахмедов и др.

Домът на културата в град Кърджали днес е притегателен културен център за различни възрастови групи. В него се развиват множество дейности: - Школа по изкуство с курсове по китара, пиано, акордеон; - Групи по народни песни, класически и характерни танци, спортни танци; - Оперетен театър; - Народен оркестър; - Школа за народни танци; - Представителен музикално-танцов ансамбъл /детски и младежки/; - Клубове на хорото и спортни танци; - Компютърни курсове.

Всяка година съставите участват в различни културни прояви на територията на общината, страната и чужбина, с което допринасят за утвърждаването на доброто име на Община Кърджали.


Контакти:
Адрес: гр. Кърджали, ул. „Миньорска“ №1
Тел: 0361/ 6-51-46; 6-51-45
Работно време: 08.00 ч. – 17.00 ч.
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата