Харман кая – един от най-мащабните праисторически комплекси в Родопите

снимка: seebulgaria.net

Харман кая е праисторически, скално-изсечен култов комплекс, попадащ в землището на величествената Родопа, който спокойно може да бъде сравняван с Перперикон и Татул. Причината този комплекс да бъде не толкова известен е не неговата незначимост, а липсата на проучвания и разбира се, реклама.

Именно липсата на големи тълпи от туристи обаче е едно от нещата, които правят посещението му още по-приятно и емоционално.

След все пак провелите се кратки проучвания, археолозите са на мнение, че Харман кая е не просто светилище. Според тях то е цял град с изградени улици, площади и жилищни помещения. За съжаление обаче днес, всички тези съоръжения трудно биват различени сред буйните треви и храсти, избуели наоколо.

Въпреки относително ниската надморска височина на платото – едва 428 метра, то не отстъпва по нищо на останалите, избирани за светилища местности от най-древните ни предци траките. От него, също както и от всички други тракийски светилища се разкрива невероятна гледка.

Платото на древното светилище е естествено укрепено от скали, в една от които се намира и другата забележителност тук – естествена пещера с дълбочина 7 метра, наподобяваща утроба. Днес пещерата представлява дом за прилепи и гравани, а в началото й ясно личи входът, който траките допълнително били оформили. Пред пещерата личат издълбаните скални площадки, основите на помещения, стълби, скални ями и басейни, като предназначението на всички тях е оспорвано и до днес.

снимка: seecoridors.eu

Друг интересен и лесно забележим феномен върху платото са Големият и Малкият харман – две изравнени площадки, по-голямата от които с диаметър 15 метра и 11 полукръга, а по-малката с диаметър 10 метра и 6 полукръга, като голямата е наклонена на юг, а малката на север.

снимка: novosianie.com

Различни са мненията относно предназначението на площадките. Някои смятат, че били използвани за жертвоприношения, но по-разпространеното и подкрепяно мнение е това, че те служели на предците ни за измерване на годишния цикъл на времето и установяване на лятното и зимното слънцестоене.

За да се докоснете до древното светилище и да откриете нови и нови находки ще трябва да се отправите на път в посока момчилградското село Биволяне. Светилището е разположено между него и махалата му Долна Чобанка, като пътят е указан с табели още от Момчилград.

Древното, неразкрило и до днес своите тайни светилище Харман кая е едно от онези места в Родопите, които носят своя характерен заряд, който човек ясно може да усети поради липсата на тълпи от стичащи се туристи. То спокойно може да бъде сравнявано с всеизвестните Перперикон и Татул, както и с набиращите все повече популярност Белинташ и Глухите камъни.

Харман кая е от местата, които карат човек да се вгледа в заобикалящото го, да се докосне до древното, да усети полъха на миналото и да немее пред делото на своите предци, които не престават да ни изумяват и да ни оставят без думи. Всичко това, съчетано с прекрасна родопска атмосфера и природа, както разбира се и със спираща дъха гледка, откриваща се от светилището, правят Харман кая едно уникално кътче, част от пъстрия букет на Родопа, което завинаги остава в сърцето на човек.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!