Археологическият комплекс Перперикон се намира в Източните Родопи на 20 км североизточно от гр. Кърджали, между селата Горна крепост и Мургово. 

Комплексът е разположен на скалист връх с надморска височина 490 м. Той е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. 

Най-ранните открити находки, които свидетелстват за живот на скалния връх са от преди 8ооо години. С откриването на бронза, а по-късно и на желязото, с усъвършенстването на металните сечива, става възможно да се обработва скалата. Тогава е оформена овална зала с огромен кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Точно тези култови практики са характерни за храма на Дионис. Съществува хипотеза, че именно на Перперикон се намира дълго търсеното светилище посветено на Дионис. То заедно с това на Аполон в Делфи са най-значимите оракула в древността. Две съдбоносни пророчества са направени на олтара на храма. Първото на Александър Велики - разбрал, че ще завладее древния свят, второто на Гай Октавий (бащата на Октавиан Август), че синът му ще стане първия римски император.

През последното хилядолетие на старата и първите векове на новата ера скалните съоръжения се разрастват и се превръщат в град с крепостни стени, дворци и подградия. Впоследствие римляните донасят на Перперикон своя лукс и финес. В началото на V век скалният град става епископско средище, където Никита Ремесиански покръства бесите.

През VII-XIV в. Перперикон процъфтява като областен център. За него много пъти се водят войни между българи и византийци.

В края на XIV в. османските турци завладяват и разрушават крепостта, чиито руини постепенно потъват в забрава.

Перперикон е един от Стоте национални туристически обекта в България.


Входни такси за Перперикон:

ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

посетители над 18 г. – 6,00 лв.

беседа – 30 лв.

Намаление за групи над 20 души – 50%

Деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно


Екскурзовод:

Светла Събева: 0896388598


Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата