Пещера Утробата се намира на около 20 км северозападно от Кърджали, близо до с. Илиница, в местността Тангардък кая.  В превод от турски Тангардък кая означава „гърмящата“ или „шумящата“ скала.

За да се стигне до Пещерата Утроба, от гр. Кърджали се шофира в посока към селата Дъждовница и Пъдарци. Следва се пътят след село Пъдарци и се подминава хижа Боровица. Малко след хижата (1 – 2 км) вдясно е поставена дървена табела обозначаваща пътеката към пещерата. Изкачването до обекта трае около 1 час и е препоръчително посетителите да са снабдени с бутилки вода. Изградени са 4 места за отдих. Пътеката приключва с кратко катерене по скали, огрявани от слънцето.

Пещерата представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е допълнително изсечен и оформен от човешка ръка. Формата му наподобява вулва (утроба). В дъното на пещерата е издълбан олтар, който е висок малко повече от метър. В горната част на пещерата има пукнатина. Веднъж годишно слънчев лъч се уголемява и прониква в утробата, достигайки олтара, като се задържа потрепвайки няколко минути.

Според учени това действието се свързва с изповядването на култа на траките към Великата богиня-Майка.  Култът олицетворява оплождане, т. нар. хиерогамия свещеният брак между Великата богиня-Майка и нейният син Слънцето, който трябва да осигури кръговрата на сезоните, плодородието на земята и възраждането на живота.

Светилището е служило и за определяне на продължителността на годината и нейното начало с достатъчна точност.


Източник:bg.wikipedia.org

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата