До скални изсичания на платото на крепостта Асар/Асар кая до село Соколите (често наричана тракийско светилище/крепост Биюк тепе при село Женда) се стига като от село Комунига се хваща пътя за село Безводно. До крепостта Асар води черен път, който се отбива наляво в началото на селото. Пеша се стига за около половин час.

Крепостта е разположена на висока скална тераса, защитена от трите страни с напълно отвесни и непристъпни скали. Единствената достъпна югозападна страна на крепостта е била защитена с дебела 1,5 м стена, строена без хоросан, част от която е запазена и до днес. На места се открива част от градежа. Тя е направена от камъни, които са дялани откъм лицевата страна и са много правилно подредени, като нишите между тях са много тънки. Самата стена е широка около 2 м. Максималните размери на обекта са 73х85 м. Вътре се виждат изсечени в скалите олтари, кръгове с диаметър 3,5 м, улеи, жлебове и други съоръжения, много от които са скрити под земята.

На южната страна на платото на Асара са издълбани трапецовидни ниши.

От мястото се открива прекрасна гледка в четирите посоки. Виждат се околните села и върхове, в далечината е долината на река Боровица.

Под крепостта, в близост до добре съхранения вековен дъб има тюрбе (символичен гроб на мюсюлмански светец), край който ежегодно през лятото се провежда голям събор.

Обектът е с надморска височина - 549 м.


Източник: myivoblog.blogspot.com; bulgariancastles.com

Снимки: haiduk-tourist.blogspot.com

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата