Махала Батковци до момчилградското село Звездел е превърната в етнографски музей на открито с изложени експонати от традиционния бит и култура на България от XIX и началото на XX век. Освен с етнографската сбирка обаче, Батковци се отличава с това, че е първата европейска махала на България. Автор на сбирката е местен родолюбец - Хасан Садък. Всичко започнало през 2007 г, когато окачил първите знамена: българския трикольор и Европейското знаме. На черешово топче изписал годината на приемането ни в Евросъюза. След това поръчвал знамената на държавите членки. Приятели и роднини му носели байраци от страните, в които са на гурбет и така едно по едно ги събрал. Табелка на български и английски, посочва името на държавата, чиито е флагът,столицата и броят на населението. Знамената са 33, повече от страните в Европейския съюз, защото Хасан е добавил тези на съседите ни - Гърция, Турция, Македония, както и на САЩ. Тук е и знамето на община Момчилград, само дето е доста одърпано, не можело всеки да поръчва такъв флаг, това било позволено само на общинските институции. Поискал няколко пъти от общината да съдейства, за да може да подмени знамето, но неуспешно.

На естествената земна тераса вдясно от дома му могат да бъдат видени повечето експонати, които са автентични: рало, каручка и дарак, съдинки за биене на масло, стар трион за бичене на дъски, каменни хаванчета за ръчно мелене на жито, бъчонки, паламарки и много още следи от бита на българина през миналия и по-миналия век. Много от тях е измайсторил със собствените си ръце. Има и девет черешови топчета, направени от него. Мястото на оръжията е в музеите вече, казва той. Връщат ни към бунтовните времена, но и към европейското ни настояще.

Близо до махалата имало вятърна мелница, както и два извора, единия от които бил със солена вода. Тях родолюбеца много искал да възстанови.

Махала Батковци се намира на 17 км от Момчилград – на главния път Момчилград - Крумовград има поставена кафява указателна табела. В Батковци живеят 16 семейства. Семейството на Хасан предлага на гостите си уютна беседка с голяма маса за хранене и родопски кулинарни изкушения – къпана баница, баклава, мекици с мед и айрян от домашно кисело мляко, както и изобилие от дива природа, планинска гледка и чист въздух.


Работно време: Понеделник – Неделя

При групово посещение на деца с предварително обаждане

Вход: Безплатен

Тел. за връзка: 0889 98 35 35

0889 93 61 03

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата