Махала Батковци се намира на 17 км от Момчилград – на главния път Момчилград - Крумовград има поставена кафява указателна табела.

Създателят на първата евромахала в България е местният родолюбец Хасан Садък. Атракцията представлява етнографски музей на открито, където са изложени експонати от традиционния бит и култура на България от XIX и началото на XX век. Изложени са автентични рало, каручка и дарак, съдинки за биене на масло, стар трион за бичене на дъски, каменни хаванчета за ръчно мелене на жито, бъчонки, паламарки и др. Черешовите топчета и част от предметите в експозицията са измайсторени от Хасан Садък.

На същото място са издигнати знамената на повече от 30 държави, 28 от тях са на държавите членки на Европейския съюз, а останалите са на съседните на България държави – Турция, Сърбия и Македония. Началото на колекцията от знамена е през 2007 г с приемането на България в Европейския съюз. Първите окачени знамена са българският трикольор, на община Момчилград и Европейското знаме.

На черешово топче е изписана годината на приемането ни в Евросъюза.


Работно време:

Понеделник – Неделя

При групово посещение на деца с предварително обаждане

Вход: Безплатен


Тел. за връзка: 0889 98 35 35; 0889 93 61 03


Източник: momchilgrad.bg

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата