Тракийската и средновековна крепост Асара е разположена на едноименно възвишение, на 1.79 км югозападно от село Звездел, точно над рудник Пчелояд.

Възвишението, на което е издигната крепостта, е самостоятелно с конична форма и е достъпно от запад. Черен път се отделя от шосето за рудника и води до малка полянка в подножието на хълма. От полянката нагоре върви отъпкана пътека, като малко след нейното начало, в подножието на върха личи вал с ров зад него. Върхът на възвишението е скалист като скалите имат причудлива форма с ниши и малки пещери в тях. Пещерите са се образували по естествен път, но са дооформяни от човешка ръка. На места могат да се видят изсечени в скалата стъпала. Надморската височина на върха е 590 м.

Средновековната крепост е изградена през ХI-XII век. Открояват се останките на две големи кули, като в едната от тях има следи от жилищни помещения и параклис. На по-късен етап, двете кули са свързани чрез крепостна стена. Източната кула е охранявала портата. Снабдена е с водохранилище, чието дъно е измазано с розов хоросан. Водата е пречиствана с пясък. Голяма част от стените на крепостта са били дървени. Двете кули са свързани чрез проход, изсечен в скалите. По време на извършените археологически разкопки в параклиса са открити уникални медальони - част от икона, украсена със златен обков.


Забележка: На достъпно място, подходящо за туризъм.


Източник: tourism.kardzhali.org

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата