Манастирски комплекс „Св. Успение Богородично“, гр. Кърджали

1138

Храмът „Св. Успение Богородично“ се намира в квартал „Гледка“ на град Кърджали. Светата обител включва църква и манастир. Църквата е построена през 1939 година. Представлява трикорабна базилика, действащ храм и паметник на културата.

В двора на манастира се намира параклисът „Животоприемний източник“. Построен е около кладенеца, за който Божията майка казва, че е благословен и мнозина ще намерят изцеление при него.

Православното средище „Св. Успение Богородично“ има обучителен център, в който се преподават часове по вероучение, калиграфия, иконография, църковно пеене, компютри, магерница, конферентна зала и библиотека. Всяка събота и неделя в манастира се провежда неделно училище (за деца в събота, а за възрастни в неделя). Създаден е приют за бездомни, в който им се осигурява подслон и храна. Впоследствие към центъра се отваря и социалната кухня, в която се хранят над 100 човека – бедни хора от различни етнически групи – българи, турци, цигани (40 от тях са деца, предимно от малцинствата).

Ценна реликва за манастира е съхраняваната в него частица от светия Кръст Господен. Тя е открита през лятото на 2002 година при археологически разкопки на средновековен епископски център, намиращ се в подножието на Перперикон, край кърджалийското село Чифлик. При разкопките в абсидната част на епископската църква са открити 5–6 бронзови нагръдни кръстове – реликвариуми. При изследваното им в лабораторни услови в един от кръстовете в мощехранителницата са открити частици от св. Кръст Господен. На 1 декември 2002 година частиците от Св. Кръст Господен са пренесени в храма „Успение Богородично“ в кв. „Гледка“ с литийно шествие, организирано от отец Боян Саръев и с участието на благочестиви християни от цялата страна. Днес реликвата е изложена в храма за постоянно поклонение.

Понастоящем манастирът “Успение Богородично“ носи потенциала на един от най-мощните духовни центрове в България. Превръща се във все по-посещавано и предпочитано място за поклонение и за религиозен туризъм от българи и чужденци.


Източник: facebook.com/HramSvUspenie

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата