Църквата „Св. Георги Победоносец“

782

Църквата „Св. Георги Победоносец“ е първият построен храм в Източните Родопи след освобождението им през 1912 година. Инициативата е на отец Георги Стоянов, който идва в Кърджали като военен свещеник. Проектът е на архитект Яковов. Първата копка е направена на 27 юни 1926 година. Църквата е осветена на 28 октомври 1928 година от епископ Харитон, а е изографисана и „благоукрасена“ през 1954 година по времето на епископ Стефан. Храмът е построен изключително с помощи, отпуснати от тогавашните Момчилградска Окръжна Постоянна Комисия, Кърджалийска Градска Община, други общини от окръга, Светия Синод на Българската Православна Църква, както и от волни пожертвувания на частни лица – жители на гр. Кърджали. Тютюнотърговците братя Вулеви даряват камбана за храма в памет на покойния си баща.

Храмът представлява трикорабна, кръстокуполна църква с вградена камбанария. Иконостасът и останалата дърворезба са дело на Филип Иванов Филипов, а останалите стенописи и иконите - на художника Г. Желязков. През 1954 - 1955 година се възобновява старата иконография на художника Петър Джамджиев и декоратора Милчо Каролев. Цялостата реставрация на стенописите е направена през 90-те години на XX век.

Към църквата е изграден енорийски център, в който ежегодно се организират летни училища по богословие за деца. Дворът е красиво оформен. Впечатление прави чешмата с изображение на Св. Георги, а позлатените кубета привличат погледа на жители и гости на града.

Църквата е обявена за паметник на културата с местно значение. Разположена на ул. „Отец Паисий“, в близост до едноименното училище.

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата