Връх Стръмни рид се намира в землището на село Ралица, недалече също от селата Звездел и Кременец. Той е сред най-високите върхове в Източните Родопи с надморска височина 961 м, издигайки се между реките Върбица и Крумовица. От върха се открива прекрасна гледка към източно-родопските склонове, като в ясно време се виждат и близките гръцки хълмове с множество ветрогенератори. На върха се намира телевизионна кула с височина 130 метра, построена в началото на седемдесетте години на миналия век. От нея се излъчват програмите на Българската телевизия и радио за Източните Родопи. До върха се достига по автомобилно шосе, което тръгва южно от Крумовград в посока през с. Кременец. Налична е и пряка туристическа пътека, която минава покрай панорамната местност около закрития рудник „Пчелояд“.

При последното ни посещение на вр. Стръмни Рид имахме щастието да срещнем изключително рядък екземпляр - огормен белоглав лешояд с размах на крилете над 2 метра, който кръжеше величествено над върха и видимо заинтересован от причината за неочакваното ни посещение сякаш позираше пред нашите камери в продължение на няколко минути.

В западното подножие на рида е разположен град Момчилград, а по склоновете му има още десетки малки селца принадлежащи към общините Момчилград, Крумовград и Кирково.

На самия разклон за с. Ралица ежегодно се провежда мюсюлмански събор Даа Байрамъ.

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата