Народно читалище „Юмер Лютви 1913“ гр. Кърджали

770

Читалище „Юмер Лютфи“, град Кърджали е създадено през 1940 година. Тогавашното му име е било „Йълдъз“.

През 1946 година общото събрание е взето решение да бъде кръстено на името на съгражданина Юмер Лютфи, който е загинал в боевете при р. Драва през Втората световна война.

През 1960 година е закрито от тоталитарния режим. През 1993 година читалището е възстановено.

От създаването си до сега към читалището са създадени самодейни състави: Ансамбъл за турски песни и танци „Кърджали“, ВИГ „Йълдъз кардешлер“, ВИГ „Фолк-94“, ФИГ „Невил“, ВИГ „Шафак“, формация „Генч Румели“ и Балетна формация „Сюрприз“, Детски ансамбъл „Кадрие Лятифова“. Ансамбъл „Кърджали“ е един от най - добрите ансамбли в България. Участвал е в над 20 международни фестивали в Гърция, Румъния и Македония. Състои от 45 самодейци (певци,танцьори и оркестър за народна музика). В репертоара на ансамбъла са включени народни песни и танци от Кърджалийски регион. Много от самодейците към читалището са реализирани като професионални певци и актьори в новосъздадения Държавен музикално - драматичен театър ”Кадрие Лятифова“, град Кърджали. Чрез интернет сайта на читалището се популяризира дейността му.

Читалище „Юмер Лютфи“ е главен организатор на традиционен Балкански фестивал на турския фолклор, който се провежда в град Кърджали през 2 години. Също така e организатор, съвместно със съюза на Българските писатели на Балканска среща на писатели. Главен организатор на Регионален фестивал на художествената самодейност “ Кърджали - столица на толерантността”, провеждащ се всяка година.Редовно се организират концерти по случай религиозни и национални празници. Съвместно с български ансамбли се изнасят концерти по време на мюсюлмански и християнски празници. Културната институция е член на Международната федерация на турския фолклор с център град Ялова, Република Турция.

Към читалището са създадени клубове на културните дейци, където членуват над 50 поети, писатели и др. Периодично се организират представяне и обсъждане на новоизлезли книги. Създаден е Клуб на жената, с цел да помогнат на жени, които имат проблеми от различен характер. През 2002 година е създаден и Клуб на младата интелигенция. Целта на клуба е да съдейства за професионалната реализация на младежите преди всичко от средите на малцинствата. Много от тях след завършване на своето образование се оказват извън борда на трудовата реализация.

Към читалището има библиотека с книжен фонд над 7000 тома, половината от които са на турски език. Над 300 са редовните читатели на библиотекаата.


Контакти

Уебсайт: http://yumerlyutfi.eu/

Е-Поща: [email protected]

Aдрес: гр. Кърджали ул. „Беласица“ №1


Източник: www.yumerlyutfi.eu

Снимки: www.yumerlyutfi.eu

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата