Народно читалище „Обединение 1913“ гр. Кърджали

827

На 22 декември 1913 година започва дейността си първият културен институт в Кърджали – читалище „Обединение“. Училищният инспектор Кирил Ванков, заедно с откриване на първото българско училище в Кърджали, инициира създаването на читалище в града. Името „Обединение“ е символ на стремежа на основателите му към обединение на всички групи и етноси в града за неговото културно израстване.

В кино салона на сградата на „Общ дом“ са прожектирани първите филми в града. Читалищното настоятелство се грижи за доставката на филмите, за разнообразяване на прожекциите с игрални и научно-популярни филми.

По настояване на Иван Чавдаров, завършил образованието си в Париж, към читалище „Обединение“ през 1928 година се създава Театрален комитет. За ръководител е привлечен актьорът Атанас Христов и съпругата му, също актриса. Към тях се присъединяват самодейци от града. През 1930 година се формира нова театрална група от професионални артисти. Тя носи името "Кърджалийски драматичен театър“. АВИЦЕНА През 1952г. се честват 1000 години от рождението на персийския енциклопедист Авицена. По предложение на Върховния читалищен съвет читалище „Обединение“ се преименува на „Авицена“. С решение на ИК на ОНС – Кърджали от 29 май 1980 година то отново връща името си – „Обединение“.

Читалището поставя началото и на Окръжна методическа библиотека в Кърджали. По решение на Министерството на просветата и културата и на Националния съвет на ОФ от 1 април 1959 година в град Кърджали се създава Окръжна библиотека на базата на читалищната библиотека с фонд около 25 000 тома, предимно художествена и научно-популярна литература. През 1961 година започва работа за изграждане на нова сграда за нуждите на читалището и библиотеката в града, която отваря врати през 1969 година. В нея има много добри условия за богата и разнообразна работа. Създават се нови форми на художествена самодейност, лекционна и учебно-възпитателна дейност – школи, курсове по спортни и състезателни танци, вокални групи, битови състави, хорове, кръжоци по изобразителни изкуства. Работи и киноклуб, който разполага с 2 камери, технически средства за снимане и обработка на филми.

През 70-те и 80-те години на XX век към читалището има мъжки и женски вокални групи, вокално-инструментален, сатиричен и естраден състав, политически театър, състави по художествено слово и състезателни танци. Появяват се още литературен кръжок, школа за спортни танци, лектория „Трибуна на учения“, школа за чужди езици – немски, френски, английски. През декември 1980 година се формира Клуб на хумориста. През 1983 година е изградена школа по приложни занаяти – ковано желязо, моделиране, керамика, дърворезба и художествена тъкан. За учебната 1984 -1985 година е създадена Детско-юношеска школа по народни художествени занаяти – изработване на накити, художествена тъкан, етнографски кукли. Открити са курсове за подготовка на кандидат-студенти. На 29 май 1984 година с указ на Държавен съвет читалище „Обединение“ е наградено с орден „Кирил и Методий“, първа степен.

През 2000 г. читалището печели конкурс за регионален център за работа по проект "Читалища", по програма на ООН за развитие на Южна България. От пролетта на 2004 г. става част от Световната програма за обучение по компютърни мрежи и придобива статут на Регионална CISKO академия.


Контакти:

Камелия Чолакова - секретар

Адрес: гр. Кърджали 6600 ул. „Републиканска“ 47

тел. 0361 6 11 79; 0361/6-12-89


Снимки: obedinenie-kj.com

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата