Калпак Кая ( връх Мечковец и връх Купена ) се намира между село Дойранци и Хайранлар махала, южно от село Ненково. Връх Мечковец - 860 м., югозападно от Мечковец е Иримийски връх-724 м., а на юг - Калоянов връх. В миналото връх Мечковец е носел името Айдаа /Меча планина/.

За връх Мечковец се тръгва от село Горно Брястово, като се минава покрай големия дъб, Камения кладенец, местностите Караджовица и Мараница. Продължавайки към връх Мечковец, се преминава през Мандра чешма и Дилянкина чешма.

Кая е тракийско скално светилище, намиращо се северозападно от Кърджали в Родопите, на юг от село Ненково - на южния склон на рида Мечковец. Могат да се видят издълбани трапецовидни ниши, както и останки от древно тракийско селище.

В южната част на рида Мечковец се намира интересен скален феномен. Той прилича на средновековен замък със здрави и стабилни кули. Там се намират останки от старо тракийско селище. На съседните скали се виждат трапецовидни култови ниши. Най–ярко се очертава скалата Заека. Други скали могат да бъдат оприличени на орел, куче и на човешки фигури. При изкачването на в. Мечковец се разкрива огромна панорама – контурите на гр. Хасково и гр. Димитровград. На юг като огромно огледало блести езерото на язовир Тракиец. Южно от връх Мечковец е Черната скала и връх Купена, на който като шапка стои скалата Калпак кая. На половин час път от връх Купена е Пробитият камък, а северно от него са Шилата-скали.


Снимки: myivoblog.blogspot.bg

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата