В пещерата “Самара” се срещат един вид мокрица (Trichoniscus rhodopense)-български ендемит и вид охлюв (Balcanodiscus frivaldkyanus), който може да бъде видян само на Балканите. Пещерата “Самара” се намира в защитена местност “Рибино” и е една от най-дългите в Източните Родопи – 327 метра, с денивелация - 11. Галериите й на места достигат до километър. Образувана във варовикови скали в нея могат да се видят и вторични карстови образувания – сталагмити, сталагтити и драперии по стените. Единствено в тази пещера има пещерни бисери, които светят под лъча на прожектора и отразяват десетки цветове.

Освен красивите сводове, пещерата гъмжи от колонии прилепи, поради което и местността Рибино е със статус на Защитена Територия. След входа има 20 метра пропълзяване, вътре по-голяма част от галериите са леснопроходими с високи, но тесни лабиринти - на места до 50 см се събират стените. Входът се намира на около 8 метра над дерето на реката, 20 метра след бетонна постройка, откъдето реката е изведена с извор от пещерата

Тази пещера е арена на бурни събития през всички епохи. В нея са открити фрагменти от керамични съдове от праисторията, античността и средновековието. Първите обитатели построяват две стени. Едната около входа, другата на 10 м, която обгражда вътрешността. Но няколко големи наводнения прекъсва ритъма на живот. В пещерата са открити дарове от погребението на тракийски владетел отпреди 3 500 години, които нямат аналог. Намерена е двойна брадва (лабрис), хирургически инструменти и сребърен амулет с формата на женска утроба. Двойната брадва е изработена от висококачествен бронз. Поставяла се е на върха на дървен жезъл и е символ на царската власт. Особено ценен е сребърният амулет, който е част от култа към Богинята-майка. Сензационно е и намирането на хирургическите инструменти - бронзов скалпел, шило и игла, завършваща с малка лъжичка. Те са потвърждение, че тракийските владетели са били жреци и лечители. Включена е в списъка на 250-те най-известни пещери в България.

Огледалната пещера в защитена местност „Рибино”, в землището на с.Рибино, близо до мах.Самоковска. Местното население нарича пещерата "Айна ини", което в превод означава "огледалната пещера", т.е. че се вижда от единия й вход другия. “Огледалната пещера” е с дължина 157 м. и денивелация 8. Включена е в списъка на 250-те най-известни пещери в България.


Снимки: caves.4at.info

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата