В района на село Ночево има добре запазен комплекс от разнородни изсичания и съоръжения, разположен в местността “Пармак кая” или Пармаклъ кая на около 500 м след първата махала на селото.

Пармаклъ кая представлява скален масив с издълбани в него трапецовидни ниши, състоящ се от две части, по средата на които е разположена малка и плитка пещера, наподобяваща утроба. Върху скалата има издатък, наподобяващ стърчащ пръст, оттам идва и името на феномена – Пармак /в превод от турски език: пръст/.

Централното и най-свещено място е пещерата-утроба между две скали с ниши. Естествената цепнатина между двете извисяващи се скали е дооформена допълнително така, че по време на зимното слънцестоене светлинният лъч достига до дъното й, моделирано като вулва. В тази пещера-утроба тесен кръг от посветени аристократи са изживявали тайнството на сътворението, като са наблюдавали акта на сливането на светлината с утробния пещерен мрак. Именно този акт е вярвания от траките свещен брак (хиерогамия) между Великата богиня-майка-Планина (Земя) и нейния Син-Слънце. Скалите от двете страни на входа на пещерата-утроба са изравнени и в тази им част са изсечени множество ниши.


Източник:keepliving.eu
Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата