Приключение във „Вулкана на лешоядите“

Четиридневно пътешествие в Източните Родопи предлага Природозащитният център в Маджарово. С приключенски тур  Вулкана на лешоядите“ изненадва любителите на природата центърът  Източни Родопи в Маджарово.


Пътешествието започва в сряда вечер, когато кандидатите да прекарат няколко дни в Родопите тръгват от София с микробус. Ако някой пътува от друга част на страната, го вземат от Пловдив, Хасково или направо си уговарят среща в Маджарово.
Настаняват се в Природозащитния център „Източни Родопи”, който е на входа на Маджарово на брега на Арда. Градът, настанен в дъното на палеогенски вулкан, който даваше поминък на много миньори, сега  залага на туризма. В Природозащитния център има хотелска част, където се настаняват гостите. Вечерта са в механа Картал“, разположена на приземния етаж на Центъра при вкусните гозби на леля Гюла.  В механата могат да гледат филми за природата на Маджарово и България, да слушат родопска музика, да дивеят  на рок, но в никакъв случай няма да чуете чалга, категорични са организаторите. Най-новото е богатата колекция от кареоке песни. Четвъртък започва с чаша горещо кафе и баница. След това приключенците тръгват до село Горно поле, на около десетина минути от Маджарово. Там отсядат в „ Дивата ферма” на Бети и Ники. Предлагат им чаша мляко от късорого родопско говедо и Ники разказва  за редките породи животни, които се отглеждат на свобода около фермата. След задължителния инструктаж за ездата поемат с конете по древните пътища на траките. За тeзи, които не са опитни в ездата,  е осигурен водач и кавалерийски седла. Маршрутът минава по горния ръб на маджаровския кратер, минават през разредена дъбова гора, стъпват по поляни, осеяни с орхидеи, а ако имат късмет, могат да видят отблизо лешоядите.
По обяд пристигат на брега на язовир „Ивайловград”, там  ги очаква обяд при Евгения и Марко Барови в  Тракийската Къща” – пържен шаран и домашното винце на Марко. В ранния следобед някои почиват на брега, а други  тръгват към музея на Христо Чолаков, който съхранява една от най-богатите етнографски сбирки за Източните Родопи. Може да пийнат по кафе в таханджийницата на бай Христо, да опитат тахан с мед и да видят  как се прави таханът.


Следобед ги очакват каяците. Тези, които не са уморени от ездата, правят по-дълъг преход до другия бряг на язовира. Каяците са на фирма DAG, модел tribal и са изключително стабилни. За да ги обърне човек, се изискват добри способности. В петък тръгват към язовир „Студен кладенец”, където наблюдават лешоядите по време на хранене.


Трудно може да се опише картината, когато няколко десетки белоглави лешояди се сбият около мършата. Често подхранванията  на белоглавите лешояди привличат и черните им събратя от Гърция, а египетските лешояди,  царските и скалните орли са чести гости в „ресторанта” за мършояди.

След срещата с лешоядите туристите се спускат с каяците във водите на Арда близо до каньона на Дяволския мост, където според преданието Арда е можела да се прескочи само от истинските юнаци. След стената на язовира се виждат абразионните котли на реката, през които минават с лодките.  По обяд спират за пикник до брега на реката. Някои слизат от каяците и се доближават до скала с издълбани в нея множество тракийски култуви ниши.  Пътешествието по Арда завършва на мястото, където се влива в яз. „Ивайловград”. Съботният ден е за приключения с колело. В района има маркирани четири велосипедни маршрута.

Може да се избира по-дългия и лек маршрут до местността Глухите камъни”, която според археолозите е вероятно от ранга на Перперикон. Може да  се спуснете по пътеката на смъртта” от село Горно поле до Маджарово, която  минава покрай стари минни галерии и на места си е страшничка. А може и да се стигне до близката природна забележителност Кован кая, където живеят лешоядите и още много хищни птици.


Неделя е последният ден в Родопите. Приключенците потеглят от Маджарово към скалния град Перперикон. И след това пътешествието в Източните Родопи приключва.
Организаторите са категорични, че за това приключение са ви нужни само гуменки или кецове с по-меки подметки, за да се чувствате по-удобно в каяците, лятно яке и клин, удобни за езда и гребане, дъждобран, фотоапарат и  разбира се добро настроение.


Автор
Валя Флоридис

Сподели!