Замисълът за корекция на коритото на р. Арда започва през 1971 г. Със стартирането на проект  “Укрепване на бреговете на р. Арда в района на град Кърджали” започва реализацията на съоръжението.

Изграден е масивен яз с подпорни стени по двата бряга, които оформят водно огледало с дължина 3 километра и ширина 160 метра. Началото му е от язовирната стена на яз. Кърджали, преминава през град, пресича се от три моста и завършва в кв. "Веселчане", откъдето започва яз. "Студен кладенец."

Язът е уникално хидротехническо съоръжение по своята големина и пропускателна способност – 9 сегментни затвори с хидравлично задвижване, създаващи дълбочина при яза 4,50 м при затворено положение, а при работещи турбини – 5,30 м  - с пропускане на 160 куб.м. в секунда.

Проектът за плавателния канал е на стойност около 77 милиона лева. Реализирането му дава възможност необлагородени зони около реката да се почистят от отпадни води и растителност.

Откриването с официалната церемония е на 27 юни 2009 г, старта на 28-я турнир по водомоторен спорт.

Нощното осветление и красиви ажурни пана на оградата по цялата дължина на двата бряга на р. Арда промениха облика на реката и града, който е един от най-красивите в страната.


Източник: kardjali-tourism.info

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата