Водениците на с. Шумнатица са от края на XIX век. В селото има няколко, от които до днес са оцелели три. Една от тях е ремонтирана и действаща. Местните хора я наричат Пехливанската воденица, защото се намира в Пехливанската махала. Тя е с автентична оригинална архитектура и запазени съоръжения за смилане. Строена е преди повече от 200 години. Воденицата е от типа караджейка, една от малкото оцелели в България до XXI век.

Задвижва се от водата на близката река, която се отбива и силата ѝ завърта витло с перки, разположено под камъка. Камъните, с които се мели житото или царевицата тежат половин тон. В днешно време не се намират резервни, но ако мелничарят ги кове издържат дълго. Във воденицата се съхраняват няколко резервни. За да функционира днес, е необходимо много вода, която местните отклоняват от близката река към витлата. Смилането на брашно е през зимните месеци - ноември, декември до април, когато е най-пълноводна реката. За около час могат да се смелят около 80 кг зърно за брашно или около 150 кг за фураж.

Воденицата е част от специален ритуал изпълняван в селото до преди няколко години. Млади момичета на 5 срещу 6 май отивали до караджейката и си наливали от нея вода. Когато менчето е пълно с вода по пътя към дома не трябва да се проронва и дума - мълчана вода. Проговориш ли връщаш се обратно. На Гергьовден рано сутринта цялото семейство си мие лицето за здраве.

По време на Втората световна война в Шумнатица настанали гладни години. Една от най-големите трудности е ограничаването на достъпа до воденицата, защото трябвало да има хляб за армията. Така меленето на жито ставало на тъмно, през таен вход, защото главният бил запечатан.

Малко по-надолу по реката има втора воденица, чиято сграда все още стои, но отдавна не е в действие и част от нея е порутена. И двете воденици са обявени за паметници на културата.


Забележка: Обектът е много подходящ за туризъм, намира се край самия асфалтов път, в непосредствена близост до стария мост. Маршрут от с. Кирково, с. Шумнатица до обекта – 6 км


Снимки: iv0georgiev.blogspot.bg

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата