Каменната сватба се намира в землището на с. Зимзелен, на около 3 км от гр. Кърджали. Заема площ от 5,0 хектара. Посещението ѝ не представлява никаква трудност през всички сезони.

Заедно с Каменната сватба се образуват и Каменните гъби.

Това са скални образования, сред които човешкото въображение отличава хора, коне, птици, колони, обелиски. Фигурите са разнообразни по форма и размери. На височина са от 0,5 до над 10 м. Най-впечатляващи са двете високи 10-ина метра скали, наподобяващи прегърнати младоженци. Народната фантазия е оприличила тази прекрасна природна композиция на хора, събрани на едно място, напомняща сватбено тържество, откъдето идва и името на природния феномен Каменната сватба

Според научните хипотези Каменната сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години. В този период районът на Кърджали (Източните Родопи) е дъно на море. В резултат на чести подводни вулкански взривове, на морското дъно се образуват дебели пластове вулканска пепел. Утаената пепелта на дъното е примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали. Различните елементи дават и разнообразното оцветяване на скалите. Едни от тях са розови, други зеленикави, кафеникави или бели. Утайките се напласятат бавно и се превръщат в пластове от риолитови туфи.

Преди около 25 милиона години морето се оттегля на изток и започва оформянето на скалите. Изложени под въздействието на дъжд, вятър и слънце се оформят днешните им форми. 

За скалните образувания съществуват и легенди. 

Според преданието на местните хора красив младеж се влюбил в девойка от съседното село. Пленен от момичето, момъкът залинял от копнеж по нея. Разбрал бащата за мъката на сина си и отишъл в селото да я откупи за снаха. Вдигнали голяма сватба. Изневиделица се извила вихрушка и повдигнала яшмака (булото) на булката. Видял свекърът лицето на девойката и онемял пред красотата ѝ, а после черни мисли нахлули в душата му. Възмутена от греховните помисли, майка природа вкаменила шествието, за да предотврати тяхното осъществяване.

Друга легенда разказва за момък, който имал много възрастна баба, която го отгледала от малък. Тя не била поканена на сватбата, но гледала шествието, скрита между дърветата в отсрещната горичка. Разбрала за лошите намерения на свекъра и помолила Природата да предотврати това нещастие за внука ѝ. Малко след това тя също се превърнала в камък, който и до днес безмълвно присъства в отсрещната гора, сякаш да бди над сватбеното шествие.

На хълма срещу Каменната сватба, край с. Панчево има скални фигури. Една от тях наистина наподобява старица.

Обявена е за природна забележителност със Заповед N 427/13.05.1974 г.


Източник: Стела Тодорова; 24chasa.bg

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата