Средновековен римски мост край с. Ненково

2163

Мостът е изграден на р. Боровица, един от големите притоци на р. Арда, малко преди с. Ненково. Следва архитектурната традиция за времето си. Прави впечатление с внушителните си размери. Той е асиметричен, с пет свода с различна големина. Пътното платно е дълго 58 м. Римският мост при с. Ненково е с 2 м по-дълъг от Дяволския мост. Част от моста е разрушена от буйните води на реката. В единия край е дострояван, но след повторно разрушаване в другия край вече е неизползваем. Според местни слухове в основите му било закопано злато и част от камъните са откъртени от иманяри.

Самото с. Ненково е запазено родопско село, с каменни къщи, с глинена замазка и покриви от тикли. Към него води построен втори мост ( въжен ) и е единственият достъп до селото. В северния край на с. Ненково има комплекс от скални ниши, изсечени в скалите. Те се наблюдават и от асфалтовия път, но може да ги доближите и пеш. Мястото се е използвало активно за култови цели, тъй като има още изсечени и скални жертвеници, жлебове, гробница и некропол. Всички те са част от мегалитната култура, характерна само за Източните Родопи.

Забележка: Мостът е подходящ за посещение в комбинация с други обекти в тази посока (пещерата “Утроба”, нишите край селата Дъждовница и Ненково). Вижда се от асфалтовия път.

Източници: tourism.kardzhali.org

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата