Средновековен римски мост край с. Ненково

633

В Античността и Средновековието през Източните Родопи преминават множество пътища. Пътните артерии са прокарвани по поречието на буйни планински реки. Покрай реките Арда и Боровица пътищата свързвали Филипопол и Одрин. В годините на разцвета си разрастващата се Римска империя развива и изгражда забележителна трансконтитентална пътна мрежа. Построени са пътища и множество мостове при изграждането, на които масово приложение намират зиданите сводови конструкции.

Малка част от тях са запазени и днес. Класическите римските мостове са масивни с полукръгли сводове, стъпващи върху дебели стълбове с ширина, приблизително равна на половината от отвора на свода. Без съмнение, най-известният в България такъв мост е Дяволският мост над р. Арда при с. Дядовци, общ. Ардино, който е наситен с много мистика и легенди. Малцина обаче знаят, че по поречието на р. Боровица, която е е един от големите притоци на р. Арда, близо до с. Ненково, има и друг, подобен на него ( но не е единствен, разбира се ). Римският мост при с. Ненково е с 2 м по-дълъг от Дяволския мост и дължината на пътното платно достига 58 м. Той е асиметричен, с 5 каменни свода с различни размери. Свързвал е двата бряга на река Боровица, малко преди с. Ненково. Днес част от моста е разрушена от буйните води на реката. В единия си край е дострояван, но след повторно разрушаване в другия край вече е неизползваем. Според местни слухове в основите му било закопано злато и част от камъните са откъртени от иманяри.

Самото с. Ненково е запазено родопско село, с каменни къщи, с глинена замазка и покриви от тикли. Към него води построен втори мост ( въжен ) и е единственият достъп до селото. В северния край на с. Ненково има комплекс от скални ниши, изсечени в скалите. Те се наблюдават и от асфалтовия път, но може да ги доближите и пеш. Мястото се е използвало активно за култови цели, тъй като има още изсечени и скални жертвеници, жлебове, гробница и некропол. Всички те са част от мегалитната култура, характерна само за Източните Родопи.

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата