През ноември 2006 година беше открита монументалната пластика Лирата на Орфей и заедно с нея обновеното кръгово пространство. Откриването беше тържество на красотата, на духовността, на стремежа ни да превърнем едно пространство от града ни в нов символ на Кърджали.

Лирата на Орфей е на място, където се срещат четири пътя и се сливат в кръг, който означава безкрайност. Композицията съчетава по един неповторим начин шепота на водата на една вечна река, която пресича града ни, лъкатушещите родопски пътища, зеленото на Родопа планина и слънцето, което свети най-много дни през годината над нашия град.

Внушението на тази абстрактна пластика е различно за всеки. Тя е символ на нашето гостоприемство, врата към света и послание към тези, които ще дойдат след нас. Тази лира е и символ на нашата обич към Кърджали, на желанието ни да живеем в по-подреден, уютен и красив град.

Автор на композицията е скулпторът Зиятин Нуриев, а пластиката е изработена от фирма Гаспар Годо. Тя е висока 9 м и е широка 14 м. Околното пространство е оформено по идея на доайена на ландшафтните архитекти проф. Кръстан Каракашев.

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата