Паметникът на Освободителите, гр. Кърджали

1539

Паметникът се намира в централната градска градина на град Кърджали, на най-представителното място. Тържествено е открит на 28 май 1939 г.  Монументът е дело на архитект Храбър Попов и скулптура Александър Занков.

Мемориалът символизира отвоюването на Източните Родопи от Османската империя и присъединяването им към пределите на България през 1912 година. Това е първият паметник построен в Кърджали. В могилата под него са положени костите на български офицери и войници, загинали в битката за освобождението на града. Паметникът е издигнат с дарения на родолюбиви българи от Кърджали. Той е построен на мястото на малък параклис, който в началото на миналия век е бил единствения действащ християнски храм в района, издигнат през 1912 година. Преди да бъде издигнат храмът тук се е намирала висока тракийска могила, върху която е била построена лятната резиденция на Явер Паша.

Статуята изобразява знаменосец и войник в атакуваща поза „на нож“. Пиедесталът е сложен върху равна площ на най-високата част на могилата, по която врязани стълби с две крила отвеждат до подножието на паметника. Официалното откриване и освещаване на паметника на Освободителите е на 28 май 1939 година, когато за пръв път след 1912 година се отбелязва освобождението на Кърджали и региона чрез общородопски тържества, проведени от 27 до 29 май.


Източници: tourism.kardzhali.org; novjivot.info

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата