„Скално – култовият комплекс край с. Бенковски“ наричан още „Каменния град“ се намира между селата Бенковски, Дедец и Добромирци на 12 км от Златоград по пътя за Кърджали. Изграден е върху вулканични скали, на площ от няколко квадратни километра.

Представлява голям праисторически светилищен комплекс с издълбани в скалите ниши и улеи. При наблюдение от разстояние се открояват различни изображения на животни.

Включва няколко отделни обекта: "Лъвът", "Крокодила", "Гъбата", "Слона", скалните масиви край махала Мъженци, т.нар "Голям камък" и няколко пещери, които са служели за гробници и ритуални помещения.

Природният феномен "Лъвът" се намира северозападно от с. Бенковски, в посока с. Китна, вляво, преди моста над р. Върбица. Най-добре се забелязва от самия мост (или в неговия край), като се погледне в обратна на движението посока. Пред фигурата има метален бункер. Това е скална форма, която в резултат на външните земни сили – вода, слънце и вятър, е придобила причудлива форма, напомняща полегнал лъв (лъвица). Изваяна е в едрозърнест пясъчник.

Обявена е за защитен обект през 1982 г. Забележка: Обектът е леснодостъпен.

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата