Намира се в местността Големия дол на село Костино, в близост до селата Крушка и Боляма бара.

Със статут природната забележителност е обявена през 1970 г. с цел опазване на оригинална естествена форма - скален прозорец. Защитената територия има площ 0.20 ха. “Скалният прозорец” е един великолепен, естествен скален мост, формиран от водите на буйното Костинско дере. В недалечното геоложко минало колоните са били три, но природните сили са разделили платното между втората и третата колони и днес последната представлява голяма каменна гъба, чиято гугла е част от платното. Височината на моста е 10 м, дължината 15 м, а ширината 7 м. Дебелината на платното е 1,5 м. Трите колони са еднакво високи, изградени от масивни зелени вулканични туфи, без наслояване. Платното е бяло, изваяно от тънкослойни бели варовици, много устойчиви на ерозионните процеси. Това е причината то да стърчи над колоните. Скалният прозорец е връстник на Каменната сватба и Каменните гъби. Образуван е от подобни материали и по подобен начин. Районът на дерето е изключително красив. В района на Големия костински дол се срещат едни от най-красивите ахати в Източни Родопи, търсени минерали за всяка една музейна колекция.

До обекта се стига с автомобил – през град Кърджали в посока село Енчец и язовир Кърджали; по главен път Хасково – Кърджали се отклонявате при контролен пункт на КАТ вдясно през село Скална глава. На 700 м от асфалтов път. Пешеходен маршрут тръгва от хижа Боровица.


Забележка: Обектът е подходящ за маршрутен туризъм с водач. Има маркирана пътека, но е трудно да се следва. От там има и пътека за пещерата “Утроба”, но маршрутът е тежък.


Снимки: Николай Симеонов

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата