Общинска художествена галерия „Станка Димитрова”, гр. Кърджали

1936

Художествен отдел ”Станка Димитрова” към Регионален исторически музей е създаден като Художествена галерия през 1961 г. и е утвърден водещ културен институт в Южна България.

Намира се в историческа сграда, строена в средата на ХХ век за турски конак. В началото на миналия век е използвана последователно за нуждите на армията, полицията и държавната администрация. Част от конструкцията съществува и до днес в автентичния си вид. Постоянната експозиция на галерията съхранява стотици живописни платна, скулптури и пластики на български и чужди класици и съвременници.

Това е третата по богатство в страната художествена галерия. Колекцията включва над 5000 произведения на изобразителното изкуство от различни периоди на българската култура – живопис, графика, скулптура, икони, щампи, църковна утвар. Три хиляди са живописните платна, обединяващи майстори на четката от Освобождението на България до днес.

Сред тях са Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Бенчо Обрешков, Сирак Скитник, Кирил Цонев, Ярослав Вешин, Димитър Гюдженов, Лика Янко, Петър Урумов, Иван Вукадинов, Илия Петров, Светлин Русев, Димитър Казаков, Генко Генков и др. 1800 са възрожденските щампи и графики, включващи ценни образци от Света гора и най-добрите майстори на съвременната графична техника.

Добре подбрана е колекцията от монументална скулптура и малка пластика.

В галерията се намира и крипта, в която са експонирани 200 уникални икони от Късното Средновековие до Възраждането в Родопите.


Адрес:

гр. Кърджали,

ул. „Републиканска” №39

Телефон: 0361/ 6-21-03


Входни такси за Художествен отдел „Ст. Димитрова”:

ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

посетители над 18 г. – 4,00 лв.

Комбиниран вход за РИМ – Кърджали и Художествен отдел „Ст. Димитрова” – посетители над 18 г. – 8,00 лв.

Всеки последен вторник на месеца – безплатен вход

Деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно


Източник: kardjali.bg

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата