В старата част на града е съхранен комплекс от къщи построени във възрожденски стил през втората половина на XIX век. Част от комплекса е "Керимовата къща", собственост на Хаджи Мехмед ага. Тя е с уникална архитектура и интериор. В нея имало специална стая за видни гости на града. Има сведения, че през 1882 година при посещението си в Кърджали, негов гост е бил губернаторът на Източна Румелия Алеко Богороди. Стаята, в която е пребивавал и днес е с оригиналния  дъсчен таван тип "розета". През 2001 година Община Кърджали предостави "Керимовата къща" на творците в града и така тя се обособи като един от културните центрове.

От 2001 година до днешна дата в "Керимовата къща" се намират арт-галерия "Дар" и Дружеството на художниците – Кърджали, които се грижат за опазването на културата в града като организират общи и самостоятелни изложби на местни и гостуващи художници, музикални вечери и литературни четения с представяне на нови книги на писатели и поети.

Арт-галерия „Дар“ е основана от художниците Хари и Пенка Атанасови през 1998 година и е първата частна галерия за изкуство в град Кърджали. Целта на галерията е да популяризира българското и чуждестранно съвременно изкуство и да насърчава развитието на млади таланти. Създаден е фонд и част от парите отиват за благотворителност, дарения за Дом „Майка и дете“ – град Кърджали, Дом за сираци – село Добромирци и за насърчаване развитието на млади таланти. Съвместно с Дружеството на художниците в града организира изложби на местни творци и гости от страната и чужбина. В "Керимовата къща" има постоянна експозиция от картини, пластики, стъклописи, керамика и художествена фотография.

Ежегодно се провеждат традиционните общи изложби за Деня на Кърджали, Великден, Рождество Христово и за Деня на българската писменост и култура – 24 май. Галерията също така организира арт-работилници с деца и курсове за кандидат-студенти.

В община Кърджали са творили и творят известни художници като: Владимир Чукич, Павлина Чукич, Джемал Емурлов, Хари Атанасов, Пенка Атанасова, Недим Мустафа, Христо Габеров, Ева Паскова и много други. И не на последно място трябва да споменем скулптора Емил Пенчев, който е автор на статуетката на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”. Всички тези творци имат възможността да излагат свои творби и създават взаимни контакти в Дома на творческите съюзи или така наречената „Керимова къща“, която е отворена за посетители.


Контакти:
гр. Кърджали, ул. „Св. Климент Охридски“ №10
Тел: 0897 810 517
Уеб: http://www.darart.bg/about/

Работно време:
Вторник - Петък 11:00 - 17:00;
Събота 11:00 - 15:00
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата