В старата част на град Кърджали по пътя за яз. Кърджали е запазена къща строена във възрожденски стил, известна сред жителите с името "Керимовата къща". От 2001 година в нея се помещава  Дружеството на художниците – Кърджали и арт-галерия "Дар".

Арт-галерия „Дар“ е основана от художниците Хари и Пенка Атанасови през 1998 година и е първата частна галерия за изкуство в град Кърджали. Целта на галерията е да популяризира българското и чуждестранно съвременно изкуство и да насърчава развитието на млади таланти. Създаден е фонд и част от парите отиват за благотворителност, дарения за Дом „Майка и дете“ – град Кърджали, Дом за сираци – село Добромирци и за насърчаване развитието на млади таланти. Съвместно с Дружеството на художниците в града организира изложби на местни творци и гости от страната и чужбина, музикални вечери и литературни четения с представяне на нови книги на писатели и поети.

В "Керимовата къща" има постоянна експозиция от картини, пластики, стъклописи, керамика и художествена фотография.

Ежегодно се провеждат традиционните общи изложби за Деня на Кърджали, Великден, Рождество Христово и за Деня на българската писменост и култура – 24 май.

В община Кърджали са творили и творят известни художници като: Владимир Чукич, Павлина Чукич, Джемал Емурлов, Хари Атанасов, Пенка Атанасова, Недим Мустафа, Христо Габеров, Ева Паскова и много други. И не на последно място трябва да споменем скулптора Емил Пенчев, който е автор на статуетката на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”. Всички тези творци имат възможността да излагат свои творби и създават взаимни контакти в Дома на творческите съюзи или така наречената „Керимова къща“, която е отворена за посетители.


Контакти:

гр. Кърджали,

ул. „Св. Климент Охридски“ №10

Тел: 0897 810 517

Уеб: www.darart.bg

facebook.com/darart.gallery


Работно време:

Вторник - Петък 11:00 - 17:00;

Събота 11:00 - 15:00


Източник: kardjali-tourism.info; darart.bg

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата