Дъгово-бетонната стена на язовир “Кърджали” е с височина 103.5 м и дължина 341 м. Това е най-високата стена на язовир в България. Построена е в долината на р. Арда, на около 3 км югозападно от гр. Кърджали. Въведен е в експлоатация през 1962 година. Пълният обем на язовирното езеро е 497 млн.м3, полезният обем е 390 млн.м3, а мъртвият обем е 107 млн.м3. Средният годишен отток е 600 млн.м3, залята площ около16000 дка, а дължината на водното огледало е 21-22 км. Средната дълбочина на язовира е 60 м. Крайните участъци на язовирното езеро (нулата на язовира) са при с. Китница.

Построената ВЕЦ произвежда 164 млн.квч електроенергия годишно. До 1983 година язовирът се е използвал за водоснабдяване на гр. Кърджали и селата около него.Днес водите му се използват за промишлено водоснабдяване и напояване. Проектният живот на язовира е 50 години, след което поради изпълване на дъното с наноси са се предвиждали различни дейности по неговото почистване. За увеличаване на този срок в периода 1962 – 1967 година са предприети масови залесявания по неговите брегове, с цел тяхното укрепване. Днес тези борови гори са вече порасли, като по този начин животът на язовира се е увеличил двукратно.

Край езерото има великолепни заливи и поляни - отлично място за риболов и отдих. Във водите се провеждат състезания по водомоторен спорт, има отлична гребна база. Някои от заливите са застроени с приятни за почивка хотели и вилни селища. Такива са заливите край с. Енчец и Главатарци. Предстои застрояването на следващия голям залив – край селата Пеньово и Ридово. За туристите има различни атракции – разходка с корабче или с туристическа лодка, ресторанти на понтон във водата, развъдници на риба, лодки под наем и др.


Забележка: Фотографирането е строго забранено на територията на обекта.


Източник: tourism.kardzhali.org

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

 
Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата