Читалище “Родопска Искра” е най-голямото на територията на община Ардино. То се явява като средищно. Дейност в читалището развиват следните самодейни колективи:

ГРУПА ЗА СТАРИ ГРАДСКИ ПЕСНИ Групата за стари градски песни започва работа към читалището през 1998 г. Наброява десет души. Художествен ръководител е Донка Ганчева, корепетитор Ергюн Мюмюнов.

ГРУПА ЗА РОДОПСКИ ФОЛКЛОР Групата за родопски фолклор е създадена преди повече от 30 г. През годините в нея участват почти всички слоеве на населението в гр. Ардино – ученици, учители, чиновници, военни и др. Художествен ръководител е Красимира Хаджиева.

АНСАМБЪЛ ЗА МЕСТЕН ТУРСКИ ФОЛКЛОР “АРДИНО” Ансамбълът за автентичен турски фолклор е основан в края на 50 –те години на миналия век. Пръв ръководител е Ангел Георгиев. За дълъг период от време преустановява съществуването си. Отново започва работа през 1992 г. под ръководството на Селяхидин Карабашев, който за кратък период от време успява да подготви състава на професионална ниво. В момента ръководител на ансамбъла, който наброява 20 души е Джемал Сюлейман. Ансамбълът предлага 30 минутна програма с камерен състав, както и цялостна програма от 90 минути.

ГРУПА ЗА ТУРСКИ ТАНЦИ Групата за турски танци е създадена през 2003 г. под ръководството на Тюркян Йеменджиева. В момента групата работи под ръководството на Улвие Муталибова и наброява 16 души.

ДЕТСКА ВОКАЛНА ГРУПА “ЗВЪНЧЕ” ДВГ “Звънче” е създадена през 1998 г. към Общински детски комплекс с ръководител Ергюн Мюмюнов. Наброява 10 деца. Разполага с богат репертоар от детски песни.

ЕРГЮН МЮМЮНОВ АЛИОСМАНОВ – МУЗИКАНТ Ергюн Алиосманов се занимава с музика от 6 годишна възраст. Свири на китара и клавишни инструменти. До 2006 г работи като музикален педагог в Общински детски комплекс гр. Ардино. Едновременно с това е корепетитор на групата за стари градски песни към читалището и свири по заведения в града и областта. От м. декември 2006 г е назначен на работа в читалище “Родопска искра” като ръководител на музикални групи. Разполага с богат репертоар от български и чужди песни. Има капацитета да изнесе самостоятелен концерт.

През 2019 г турската художничка Ейлем Чалъшкан изрисува на една от фасадата на читалището уникално пано, което характеризира предмета и дейността на местното духовното средище, като културно-просветна организация.


Източник: ardino.bg

Снимки: ardino.bg

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата