Църква „Свети Великомъченик Пантелеймон“, с. Плевун

91

Църквата "Свети Великомъченик Пантелеймон" е строена през 1843 г. Представлява голяма трикорабна базилика. Иконостасът е полихромиран с царски и празничен регистър. Иконите са 10 царски и 27 празнични, изписани през втората половина на XIXв. Най-голямата ценност в църквата представлява малкият апостолски фриз от обособения параклис в южната част на храма.

Параклисът датира от XVII-XVIIIв. Храмът е деклариран като архитектурно-художествен паметник на културата.


Историята на църквата

Събитието започва на 15 май 1878 г. в руското комендантство в Одрин. Неколцина селяни гърци от Пелевун се жалват на коменданта, че башибозуците от бандата на Хидает паша (англичанина на турска служба Сенклер) се канят да нахлуят в селото, да го разграбят и опустошат. Гърците от Пелевун са имали поверие, че ако на празника на Св.св. Константин и Елена занесеш парите си в черквата, ти се умножава богатството. Турците са знаели за това поверие и заедно с англичанина Сенклер са искали да ги ограбят. Комендантът е готов да се притече на помощ, но селото е извън руската зона, зад демаркационната линия, определена по Санстефанския договор където руската войска не може да отиде. Руският комендант възлага акцията на Петко Войвода, който само с двама свои четници, четирима казаци и трима доброволци - гърци извършва чудо. Петко войвода приема неравния бой с противника с цел да спечели време, като търси помощ. На 21 май 1878 г се укрива със селяните си в стара църква "Св. Панталеймон". От изпратените за подкрепления казаци трима са убити, а последният е загубил коня си и е трябвало да върви пеш. Тъй като помощ не се е задавала, Петко Войвода обявява на башибозуците, че ще се предаде с хората си, но поисква отсрочка от 2 часа за да ''убедят неразумните, които не искат да се предават". Познавайки много добре навиците на врага си, разбира кои са главатарите по реда, по който поднасят кафетата си и с два точни изстрела ги убива. Останалите се оттеглят панически, давайки възможност на войводата да преведе жителите невредими на българска територия.

Църквата е съхранена и основно ремонтирана през 1989-1991 г. Запазени са следитe от куршумите oт боя. Пред нея, на площада, е издигнат величествен 3-метров паметник на Петко войвода. Автори на монумента са скулпторите Иван Иванов и архитект Дренски.


Източник: opoznai.bg; Димитър Димитров/ facebook

Снимки: Кико Авджиев/facebook.com с. Пелевун

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата