Тракийски мемориален комплекс. Параклис „Св. Петка Българска“. Паметник-символ „Тракия без граници“

217

Тракийският мемориален комплекс се намира на 2 км североизточно от центъра на гр. Маджарово, в непосредствена близост до Природозащитен център “Източни Родопи”. До комплекса се стига по асфалтов път.

Изграден е в памет на избитите край село Ятаджик (дн. Маджарово) бежанци от най-големия погром над българите в Източна Тракия през 1913 г. По инициатива на местните тракийски дружества през 1928 г. за първи път се организира поклонение на лобното място, превърнало се в традиция и до днес, и започва издирването на останки от загиналите, събрани в общ гроб. По-късно през 1948 г. е построен пантеонът, където са преместени намерените кости. На откриването му е присъствал лично войводата Димитър Маджаров, който връща назад колелото на историята и разказва спомените си на очевидец и пряк участник в трагичните събития от 1913 г. Впоследствие е изграден паметникът-символ “Тракия без граници”, а през 1995 г  и параклисът “Св. Петка Българска”.

Тракийски мемориален комплекс с пантеон-костница, параклис “Св. Петка Българска” и паметник-символ “Тракия без граници”, е обявен за исторически паметник на културата с местно значение.


Източник: maritza-evros.eu

Снимки: Виолета Димова

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата