Паметник на убитите опълченци и костница, гр. Крумовград

260

Паметникът е издигнат в памет на загиналите опълченци в сражение с башибозук през 1913 година, при защита на града. Представлява фигура на войник с шинел и фуражка, препасан с паласка, в стойка с пушка при нозе, с натъкнат нож на пушката. Фигурата е изработена от цимент с височина 2,20 м, а пиедестала – от мрамор с височина 2,20 м. Авторският колектив е неизвестен. Паметникът е изработен през 1927 година. През 1979 година е преместен и е изработен нов пиедестал от арх. Каснаков. Върху паметника има надпис: “Вечна признателност към българските войници отдали живота си за свободата на родината!”.

До паметника има костница с дължина 2 м и височина 0,80 м. Изработена е от мраморни плочи. Проектант е арх .Каснаков от ОНС- Кърджали, а изпълнител е Младен Георгиев Кузманов – строителен техник от набор 61. Мраморните плочи са облепени от Атанас Кръстев Атанасов. Костницата е открита официално на 23.09.1979 година.

Град Крумовград е освободен от македоно-одринското опълчение на 08.11.1912 г. В старите турски казарми е настанена опълченска дружина. Командир на дружината е бил полковник Домусчиев. В края на м.юни 1913 година, след обявяване на междусъюзническата война, когато българската армия е била на сръбската граница, башибозукът убива кмета на града и унищожава местния гарнизон.


Източник: jti-rhodope.eu

Снимка: jti-rhodope.eu

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата