Паметник на Кадрие Лятифова, гр. Кърджали

320

Паметникът на известната изпълнителка на румелийски народни песни Кадрие Лятифова се намира пред ДКТ "Димитър Димов", в гр. Кърджали. Дело е на скулптора - монументалист проф. Крум Дамянов, изработен е от черен мрамор и бронз.

Открит е на 27 май 2008 г по повод 80-годишнината от рождението на Кадрие Лятифова и пет години от създаването на ДМДТ “Кадрие Лятифова".


Кадрие Лятифова е родена на 30 май 1928 г в с. Големанци, Хасково. Постъпва в Турския естраден театър в гр. Хасково през 1953 г. Участва в различни самодейни състави в Димитровград, където се премества семейството ѝ.

Времето е бедно и трудно. Трупата обикаля Родопите да изнася представления направо сред нивите или на мегданите вечер, когато хората са свършили работата си. Пътуват с камион, в чиято каросерия са натоварени декорите, актьорите и личният им багаж. В началото на 50-те години публиката им гледа спектаклите разделена - мъже на една страна, жените на друга. В селата, където има салони изнасят по два концерта - за жени и за мъже. След театъра работи в с. Широко поле като секретар на читалището, където създава самодеен състав.

Кадрие Лятифова загива при катастрофа през 1962 г на 39 години. Синът ѝ световноизвестният скулптор Вежди Рашидов е на 11 г и отива за 4 години в Дом за сираци в Студен кладенец.

През 2010 г с Постановление на Министерския съвет към театърът се присъединява Държавен драматично - музикален театър „Кадрие Лятифова” .


Източник: Тонка Гогова, в. Нов живот, бр. 18, 24-30 май 2008 г

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата