Паметна плоча на Христо Филипов, гр. Ардино

203

През 2013 г. по повод 100-годишнината от рождението на Христо Филипов са поставени две паметни плочи. Едната се намира на ул. "Републиканска", където е живял, а другата на хижа “Белите брези” в комплекса. С името му е наречена и алеята в “Белите брези”, която започва от стария хотел и минава покрай хижата.


Христо Филипов е роден на 04.01.1913 г. в смолянското с. Устово. Основното си образование завършва там, след което се учи на занаят. В периода 1926 – 1947 г. работи като обущар в Устово, Петково и Ардино. В Петково създава семейството си и му се раждат две дъщери – Елена и Цветана.

Христо Филипов е секретар и член на изпълнителен комитет на градския общински народен съвет в Ардино в продължение на 20 г (1951-1971 г). 25 г е общински съветник. Един от най-големите радетели за създаването на туристическото движение в Ардино. Над 20 г е председател на туристическо дружество „Бели брези”.

Занима се с изследователска и краеведческа дейност. Издирва много ценни архивни материали и експонати за Ардино и района. Резултатите от тази дейност публикува в статии в местния и регионален печат – „Ардински глас”, „Нов живот” и „Родопски устрем” (Смолян).

С работата си в градския народен съвет има личен принос за развитието на Ардино и общината в инфраструктурно и културно отношение. През 1958 г. Ардино е обявено за национален първенец по благоустрояване и хигиенизиране. През същата година предлага да се направи туристическа пътека до „Белите брези”, за да се запознаят туристите с природните красоти. През 1961 г. по негова инициатива се открива първата туристическа хижа.

За служебната си и обществена дейност е награждаван многократно. Сред отличията му са „Народен орден на труда” – бронзов от Президиума на Народното събрание (1964 г.), медал „Алеко Константинов” от ЦС на БТС (1965 г.), „Заслужил деятел на БТС” (1968 г.).


Източник: ardino.bg

Снимки: ardino.bg

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата