Средновековна крепост Коджадаа се намира на едноименния труднодостъпен връх, на 2.75 км северозападно по права линия от центъра на село Старейшино.

Билото на върха е опасано от широк разсип от крепостна стена, като на шест места по-високите струпвания вероятно бележат местата на кули. Въпреки, че възвишението попада в землището на община Кирково, достъпът до него е по- удобен от север, откъм село Птичар, Момчилградско. От това село черен път води до подножието на възвишението от североизток. На склона от тази посока растителността е бедна и дава възможност да се достигне върха почти безпрепятствено. Изглежда крепостната стена не е опасвала изцяло върха. Останки от стена и/или бойна кула се виждат в североизточната част на билото. Вал от камъни и вероятно останки от втора бойна кула има югозападно, като валът продължава и преминава в каменен разсип по северозападния склон. Природната защита на мястото не е налагала изграждане на крепостна стена по целия периметър, а само в най- достъпните части. Крепостната стена е била градена от ломени камъни без спойка. Вътрешното пространство на крепостта е било застроявано. Личат следи от постройка в най-високата част. На повърхността се срещат фрагменти от строителна, груба и фина битова керамика правена на грънчарско колело.

Крепостта вероятно е била построена за да контролира движението по течението на река Върбица. От върха има отличен обзор във всички посоки и визуален контакт с намиращите се района други крепости.


Източник: bulgariancastles.com
Снимки: haiduk-tourist.blogspot.com
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата