Тракийската и средновековна крепост при с. Метлика се намира на 1.35 км източно от махала Тополица и на около 0.61 км северно от махала Балинци с. Метличка.

Целия връх е покрит с едри, обработени и недялани камъни от разрушената стена. На терена се очертава правоъгълната форма на крепостта. Стената от север с дължина 25 м е зидана от необработени едри камъни без спойка. Тя е широка 2.2 м и преди години е била запазена на 0.70 м височина. В западния край крепостната стена е преустройвана през средновековието. Зидарията е изпълнена с ломени, обработени от лицевата страна камъни, споени с бял хоросан.

Укрепяването на тракийските селища се отнася към втората половина на второто хилядолетие пр.н.е. Населението е вдигало по високите върхове крепости. Там се укривали стеклите се при нашествие хора, добитъкът и лесно преносимото имущество. Крепостите, които тогава са строени се отличават със зидария, която няма издълбана основа, а камъните са полагани направо на терена. При строежа или не е използван спойващ разтвор, или той е бил от кал.


Източник: bulgariancastles.com
Снимки: haiduk-tourist.blogspot.com
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата