Кирковото училище е прекрасен образец на възрожденската архитектура в град Хасково и паметник на културата в национален мащаб. Сградата впечатлява с изключително богатата си стенописна и пластична украса. Четириколният портик и стълбищният парапет придават особена тържественост и доказват естетическата класа на архитектурата в периода на Възраждането.

В красивата възрожденска къща, известна като „Кирковото училище“ e представена изложба “Хасковските будители“. В нея може да видите снимки, документи и вещи на бележити личности от Хасково, дали своя принос за духовното израстване на националната култура през втората половина на ХХ в.

Сред експонатите е детската цигулка на известната българска цигуларка проф. Недялка Симеонова, нейни писма и други документи. Представено е творчеството на известния театровед проф. Любомир Тенев; композитора проф. Александър Танев; книги и ръкописи на Иван Николов – поет и преводач; снимки и отличия на Христо Форев, художник и първи уредник на Художествената галерия и Драматичният театър в Хасково.


Източник: visithaskovo.com

Снимки: visithaskovo.com


Работно време:

Посещението на Кирковото училище става с предварителна заявка по телефон.


Контакти +359 38 624 501; +359 879 104 475

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата