Обектът не е трудно достъпен, ако се намери правилният подход - през дерето. Автомобилът се оставя в селото и от там се тръгва пеша. Дамла кая се намира на 300 м от тракийска скална гробница Пунар кая край с. Старейшино.

В близост до Пунар кая, срещу течението на източното дере има култов комплекс от неголям водопад, каменно провирало и капеща по скалите вода. Сред хората от района този комплекс е известен като "Дамла кая" или Капещия камък. Капището е известно сред населението с поверие за лечебните му качества. Ритуалът за здраве се състои от три части и се изпълнява на трите места. Първото се нарича капище и там хората си измиват лицето и очите три пъти и казват при всяко измиване думите: "С Божията помощ". Второто е при каменното тясно място, провиралото, където хората се провират три пъти и при всеки път казват същите думи. Третото място е при скалите и водопада, където става измиване на цялото тяло.  След това дрехите, с които тук е дошъл човек се оставят и завързват на близките дървета, като се казват следните думи: „Моите болести да ме напуснат и тук да останат, да не видя повече лицето на болестта, нека тя тук да се захване“.

Легендата за магическата сила на Капещия камък разказва за Яран Баба и неговите 40 сподвижници. По пладне дружината на Яран Баба седнала на Софра кая да похапне, но скоро ожадняла. Вода наоколо никъде не ромоляла. Тогава Яран Баба ударил с юмрук скалата и от нея бликнала буйна и бистра вода. Когато утолили жаждата си, запушили извора със сярна вълна, за да не се превърне водата в порой и да не отнесе разположените в низината села. Оттогава тя се стича на капки по скалата, откъдето идва и името Капещият камък или Дамла кая.


Забележка:  Приятен е за пешеходен туризъм. Маршрут от с. Подкова, с. Старейшино до обекта – 6 км.

Снимки:  tourism.kardzhali.org

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата