Орлови скали – уникално тракийско светилище

Скално-култовият комплекс Орлови скали е уникален за България заради мащабността и доброто си състояние. Той се намира на 3 километра от Ардино и  се състои от 100 скални ниши с височина 70 см и дълбочина 34 см., издълбани на недостъпно място в отвесните вулканични скали. Нишите имат трапецовина форма и в момента са останали общо 97, тъй като три са били разрушени.

У нас подобни ниши се срещат само в Източните Родопи по долината на река Арда. Те със сигурност са дело на човешка ръка и учените са единодушни, че са изградени от траките. Датирани са от 4-5 в пр. н. е. и се предполага, че принадлежат на племето одриси.

Има много теории какви точно ритуали са се извършвали при Орловите скали. Най-разпространеното предположение е, че в нишите траките са поставяли погребални урни.  Като част от ритуала, учените смятат, че се е извършвало обредно горене, защото около скалите са намерени много парчета обгорена глина. Според  проф. Валерия Фол обаче издълбаните трапецовидни дупки са по-скоро следствие на еднократно обредно действие, свързано с вярванията на траките, а не на повтарящи се погребални ритуали.

Както при Орловите скали, така и на другите места,където има такива ниши, не се забелязва закономерност в подредбата. Изглежда тракийските майстори са ги издълбавали във всяка подходяща и гладка повърхност на избраната скала. Освен до село Ардино подобни светилища има на малки групи около Крумовград, Кърджали, селата Сърница,Вълче поле, Йончево, Душката, и Долно Черковище.

Източник: brat-bg.com

Сподели!