Киселчово – едно незабравимо „бягство“ от реалността

Снимка: webcafe.bg

​Напоследък, все повече хора споделят желанието си да „избягат“ от цивилизацията и да се впуснат, поне за няколко дни, в предизвикателството да живеят без телевизия, мобилен телефон и интернер. Е, Родопите могат да отговорят и на тези, все по-често срещани, човешки търсения.

Село Киселчово е именно отговорът на едно такова търсене. Потапяйки се в атмосферата на село Киселчово, ще се почувствате така, сякаш сте получили привилегията да върнете времето назад. Тук ще попаднете в свят, в който човек се радва на простите, но истински неща.

Селото, за което времето е спряло, се намира на 30-тина километра от областния град Смолян. 18-те жители на село Киселчово са типични представители на родопчани – гостоприемни, отзивчиви, усмихнати и грижовни.

Снимка: timeheroes.org

Тук ще имате възможността да преоткриете себе си, да се вслушате в своя вътрешен глас сред тишината на планината, да се докоснете до хора, които са водени не от амбициите си за кариера и покоряване на света, а единствено от желанието да разпространят добротата, която носят в себе си.

Живописната природа, обграждаща Киселчово пък кара човек да си спомни колко малък и нищожен е той и колко могъща е природата. Омайните маршрути, за които Киселчово е изходен пункт са безброй. Най-впечатляващата природна забележителност е Киселчовският водопад. С 12-те метра височина на водния пад, той пленява и зарежда с положителна енергия своите посетители.

Най-омайното и запомнящото се в село Киселчово обаче са вечерите под открито небе, обсипано с безброй звезди. Кому са нужни телевизия, интернет и мобилен телефон, когато има безкрай.

Четейки това, може би ще си кажете: „Поредното село, което скоро ще бъде забравено от света.“. Да, ама не. Тук, в Киселчово, е седалището на фондация „Село Киселчово“, която има за цел именно да възроди живота в селото, да запознае повече хора с магията и спокойствието, което носи то.

Снимка: clubz.bg

Освен това, Киселчово разполага и с център за изкуства и занаяти, който предлага на гостите на Киселчово да се докоснат до бита на родопчанина. Артел – 13 е вдъхновението за писателката Мона Чобан, неговата основателка, както и за много други хора, изморени от рутината на ежедневието.

Да, Киселчово някой ден ще остане в историята, но не като поредното забравено родопско село, а като родопското село, което се възроди, като феникс от пепелта. Като селото, което точно когато всички си мислеха, че ще бъде забравено, преживя своя апогей. Селото, което даде възможност на много граждани да се докоснат до истинското и ценното. Селото, което накара мнозина да преосмислят съществуването си на земята и да обикнат живота отново.

Село Киселчово е едно райско кътче в сърцето на величествената Родопа. Магията и зарядът, които носи Киселчово са толкова пленителни, че едва ли някога ще забравите това свое дългоочаквано изживяване. Без съмнение, често ще се връщате тук, за да изживеете това неземно приключение отново.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!