Адам кая – природен феномен със следи от човешка ръка

снимка: opoznai.bg

Природните феномени, скътани в необятната Родопа са безброй. Именно те са тези, които изумяват човек и го карат да немее пред силата на природата. Всеизвестни са скалните феномени Чудните мостове, Каменната сватба и Каменните гъби. Малко по неизвестен, но не и по-незначим е скалният феномен Адам кая.

Адам кая, в превод от турски значещо „Човекът камък“ представлява фигура с конусообразно тяло и глава с две лица. Смята се, че скалният феномен не е изцяло дело на природата, а има и човешка намеса. Предполага се, че скалата е дооформена от човешка ръка в края на Каменно-медната епоха.

снимка: martinpetrov555.blogspot.com

Магичността на феномена Адам кая се допълва и от намиращите се в негова близост скална гробница и скален комлекс Големият казан. Скалната гробница разполага с кръгла гробна камера и куполовиден свод, а в скалния комплекс пък върху високата, на места достигаща над 30 метра височина на скалата се наблюдават множество изсечени ниши, жертвеници, жлебове, улеии и още много други.

Интересният скален феномен се намира в близост до махала „Каяджилар“ на село Равен, намиращо се в Кърджалийска област.

Скалният феномен е едно от магичните кътчета в Родопа, което кара човек да се възхищава на силата на природата и делото на предците.

Автор: Селвина Топалска
Източник: rodopchani.bg

Сподели!