Тракийски Светилища в Източните Родопи

Преди 2500 години Херодот – бащата на историята – разказва за народ, най-многоброен след индийците, народ, който населява днешните български земи, народ наречен траки. Имат общ език, еднакви обичаи и еднакви вярвания, макар и разделени на племена. 

До днес по българските земи има запазена великолепна монументална култова архитектура, оцеляла през хилядолетията до наши дни – скални светилища, гробници и храмове под открито небе, свързани с различни тракийски вярвания.

Тръгваме на пътешествие из Източните Родопи по следите на нашите древни предшественици траките: преминаваме през скалния Дворец-светилище на Перперикон, продължаваме към храма, посветен на древния цар – жрец Орфей при с.Татул и стигаме до пещерата Утроба – храм посветен на Великата Богиня-майка земя. 

Перперикон

Храм на тракийското племе беси – царски жречески род, обитаващ Свещената планина – Родопа. Тук те пазят своето най-важно светилище, посветено на тракийския бог Дионис-Загрей.

Най-ранните открити находки, които свидетелстват за живот на скалния връх, са отпреди 8000 години. С откриването на бронза, а по-късно и на желязото, с усъвършенстването на металните сечива, става възможно да се обработва скалата. Тогава е оформена овална зала с огромен кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършват свещени ритуали с вино и огън. Съществува хипотеза, че именно на Перперикон се намира дълго търсеното тракийско светилище, посветено на Дионис-Загрей в Родопите. По своето значение храмът на Дионис-Загрей е сравнявано с храма на Аполон в Делфи – най-прочутото древногръцко прорицалище в цялото Средиземноморие.

Изворите разказват за две съдбоносни пророчества, направени пред олтара в храма. Римският генерал Гай Октавий (бащата на Октавиан Август) научил, че синът му ще стане велик владетел, първият римски император. Такова предсказание било изречено преди това само веднъж – на самия Александър Македонски – няколко века по-рано.

За няколко века скалните съоръжения се разрастват и се превръщат в светилище-дворец, съчетаващ помещения с култово и светско предназначение – в края на I-вото хилядолетие пр.н.е. и началото на новата ера. Впоследствие римляните донасят на Перперикон своя лукс и финес. Строят крепостни съоръжения, улици, дворци и храмове. В кр. на IV и нач. на V в. Перперикон преживява поредното си разрушение. За да бъде въздигнат отново и в началото на V век на върха на скалния град е построена църква, откъдето Никита Ремесиански проповядва и покръства бесите – както пише неговият житиеписец.

През VII-XIV в. Перперикон процъфтява като областен център на тема Ахридос. За него много пъти се водят войни между българи и византийци.

В средата на XIV в. османските турци завладяват крепостта, използват като военен гарнизон. В края на XIV в. Перперикон е разрушен и руините му постепенно потъват в забрава.

При посещение на Археологически комплекс „Перперикон“ препоръчваме да си набавите предварително:

вода – поне 1,5 л. на човек (чешмата на паркинга не работи);
шапка или чадър (дъждобран), за да се предпазите от слънце/дъжд;
затворени обувки с равна подметка;
храна и безалкохолни напитки (по желание), тъй като в подножието на обекта няма постоянно работещо заведение.
Моля, не пренебрегвайте препоръките за вода и шапка/чадър при посещение през горещите месеци (юни – октомври). По време на обиколката сенчестите места са малко и липсват пейки за отдих.

До паркинга за престой на превозни средства в подножието на комплекса се стига по асфалтиран път.

Следва пешеходна обиколка с времетраене около 1,5 до 2 часа по маршрут 2,5 км, с денивелация +150-170 м., който в по-голяма си част преминава по алея, а на места по пасарелки и стълби. Надморска височина на най-високата точка на хълма е 491 м.

Пролетният и есенният сезони са най-подходящи за посещение на обекта. През летния сезон дневните температури достигат до 40֯ и правилният избор на време за посещение сутрина е до 10.00 и след 17.00 часа. Обектът НЕ СЕ заключва и е позволено посещението му в светлите часове на деня.

Археологически комплекс „Перперикон“ не е пригоден за посещение на хора в неравностойно положение.

На паркинга има химически тоалетни.

Разрешено е обектът да се посещава с домашни любимци.

Работи целогодишно без почивен ден.

Такса паркинг за целия престой:

автомобил – 1 лев;
микробус или автобус – 2 лева;
Входни такси:

ученици, студенти и пенсионери – 2 лева;
лица над 18 г. – 6 лева;
за група над 20 човека 50% намаление на входната такса;
за инвалиди и деца под 7 г. – безплатен вход.
На Археологически комплекс „Перперикон“ няма целодневно/целогодишно екскурзовод.

За да ползвате екскурзоводски услуги, моля направете своята заявка на един от следните телефони:

Веселина Кючукова: 0886508543 – английски език

Георги Кючуков: 0886786709 – български език

Светла Събева: 0896388598 – български език

При наемането на екскурзовод, моля проверете дали лицето разполага с идентификационна карта (бадж), издадена от Министерството на туризма. Изключение правят екскурзоводи на музеи и галерии.

Екскурзоводът е длъжен да я носи на видно място. Друг документ за идентификация на екскурзовода не е валиден и подлежи на санкция според Закона за туризма и Наредба N 1 от 5 януари 2016 г.

Татул

Траките вярват в живота след смъртта. Те вярват, че душата, освободена от затвора на тялото, се слива със звездите – отразен в култа им към Орфей. Учените предполагат, че храм, свързан с култа към Орфей, се намира близо до село Татул.

Според датировката на археолози „Скалното светилище“ е изсечено в скалите в края на II хил. пр. Хр. Разположено е в най-високата точка на скалния връх и е с форма на пресечена пирамида, на върха на която е издълбана ниша – „символичен саркофаг“. По скалито около и под скалната гробница се виждат множество форми, издялани от човешка ръка: култови площадки, ниши за полагане на дарове, стъпала, коридор и олтар, използвани в култа към Богът-Слънце. Предполага се, че освен светилище, култовият комплекс при с. Татул е бил и място за наблюдение на Слънцето (древна астрономическа обсерватория).

Според някои научни хипитези това е светилище, свързано с култа към Орфей. Смята се, че скалната ниша, издълбана на върха на пресечената пирамида, е символичен гроб на певеца.
През Античността около светилището е изградена масивна каменна стена от огромни блокове. Малко по-късно е построен и храмът към светилището. След като римляните идват на Балканите, храмът е обновен около средата на I в. През IV–VII в. е построена крепост. 

По-късно „Средновековна крепост“ е разширявана и преустройвана многократно. Тук на върха строи своето имение и византийският аристократ севаст Георги Палеолог – едно от многото му имения, подарени от император Алексий I Комнин в знак на благоволение за големи заслуги.

При посещение на Култов център при с. Татул, препоръчваме да си набавите предварително: 

 • вода (може и от чешмата на паркинга);
 • шапка или чадър (дъждобран), за да се предпазите от слънце/дъжд;
 • затворени обувки с равна подметка;
 • храна и напитки (по желание), тъй като на обекта няма заведение.

Моля, не пренебрегвайте препоръките за вода и шапка/чадър при посещение през летния сезон. По време на обиколката няма сенчести места. 
До паркинга за престой на превозни средства на Култов център при с. Татул се стига по асфалтиран път.
Следва пешеходна обиколка до обекта и обратно с времетраене до 1 час по маршрут от 1 км. В началото маршрутът преминава 10 минути по алея и продължава по скалист терен. Надморска височина на най-високата точка на хълма е 320 м.

Най-подходящите сезони за посещение на Култов център при с. Татул са пролетта и есента. През летния сезон дневните температури достигат до 40֯ и правилният избор на време за посещение е до 10.00 и след 17.00 часа. Обектът НЕ СЕ заключва и е позволено посещението му в светлите часове на деня.
Култов център при с. Татул не е пригоден за посещение на хора в неравностойно положение. 
На паркинга има работеща чешма и химически тоалетни. 
Разрешено е обектът да се посещава с домашни любимци.

Работи целогодишно и без почивен ден.
Безплатен паркинг.
Входна такса:

 • за лица над 18 г. – 3 лева;
 • за ученици и студенти – 2,50 лева;
 • намаление за пенсионери и групи няма.

На Култов център с. Татул няма целодневно/целогодишно екскурзовод. 
За да ползвате екскурзоводски услуги, моля направете своята заявка на телефон: 

 • Веселина Кючукова: 0886508543 – български и английски език
 • Георги Кючуков: 0886786709 – български език
 •  Светла Събева: 0896388598 – български език

При наемането на екскурзовод, моля проверете дали лицето разполага с идентификационна карта (бадж), издадена от Министерството на туризма. Изключение правят екскурзоводи на музеи и галерии.
Екскурзоводът е длъжен да я носи на видно място. Друг документ за идентификация на екскурзовода не е валиден и подлежи на санкция, според Закона за туризма и Наредба N 1 от 5 януари 2016 г.

Утробата

Култът към Великата богиня-майка Земя – закрилница на човешкия род – бди над плодовитостта – закриля жените-майки и стопанки; бди за плодородието и реколтата. Едно от местата за извършване на ритуали, свързани с почитането на богинята-майка Земя е пещера Утробата.

Пещерата се намира точно под билото на висок скален връх. Представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е допълнително изсечен и оформен от човешка ръка. Формата му наподобява вулва (утроба). В дъното на пещерата е издълбан олтар с височина приблизително един метър. В горната част на пещерата има пукнатина. Всеки ден слънчев лъч прониква в пещерата и пълзи в посока към олтара в дъното. Само по време на зимното слънцестоене (м. декември) около обяд слънчевият лъч достига олтара, като се задържа върху него, потрепвайки няколко минути.

Според учените това действие се свързва с култа на траките към Великата богиня-Майка. Култът олицетворява оплождане, т. нар. хиерогамия или свещен брак между Великата богиня-Майка и нейният син Слънцето, който трябва да осигури кръговрата на сезоните, плодородието на земята и възраждането на живота.

Светилището е служело и за определяне продължителността на годината – начало и край –  с достатъчна точност.

При посещение на Пещера „Утробата“ препоръчваме да си набавите предварително: 

 • вода;
 • шапка или чадър (дъждобран), за да се предпазите от слънце/дъжд;
 • затворени обувки с равна подметка;
 • туристически щеки (по желание);
 • храна и напитки (по желание).

Моля, не пренебгвайте препоръките за вода и шапка/чадър, при посещение през летния сезон. 
По асфалтов път се стига до табела, която обозначава началото на маркирана горска пътека. Следва пешеходно изкачване около 1час и 30 мин. по пътека 2,190 км със стръмен наклон и денивелация +270 м. По маршрута има изградени три беседки и в подножието на пещерата заслон с барбекю. Пътеката води точно до пещерата и приключва с кратко изкачване по метална стълба. Надморска височина в най-високата точка е 630 м. 

Най-подходящите сезони за поещение на пещера „Утробата“ са пролетта и есента. През летния сезон дневните температури достигат до 40֯ и правилният избор на време за посещение е до 10.00 и след 17.00 часа. Да се посещава през светлата част на деня. За късни следобедни посещения предвиждайте осветителни съоръжения – челници и фенери. Моля, не тръгвайте в късен следобед при липса на подготовка!

Входна такса и такса паркинг няма.

Пещера „Утробата“ не е достъпна за посещение за хора в неравностойно положение. 
Няма химически тоалетни.
Разрешено е обектът да се посещава с домашни любимци. Обектът НЕ СЕ заключва и е позволено посещението му в светлите часове на деня.

На Пещера „Утробата“ няма целодневно/целогодишно екскурзовод. За да ползвате екскурзоводски услуги, моля направете своята заявка на телефон: 

 • Веселина Кючукова: 0886508543 – английски език
 • Георги Кючуков: 0886786709 – български език
 • Светла Събева: 0896388598 – български език

При наемането на екскурзовод, моля проверете дали лицето разполага с идентификационна карта (бадж), издадена от Министерството на туризма. Изключение правят екскурзоводи на музеи и галерии.
Екскурзоводът е длъжен да я носи на видно място. Друг документ за идентификация на екскурзовода не е валиден и подлежи на санкция, според Закона за туризма и Наредба N 1 от 5 януари 2016 г.