Църква „Св. Атанасий Велики“ с енорийско училище с. Черничево

99

Възрожденската църква „Св. Атанасий“ се намира в центъра на християнската махала на южнородопското село Черничево. Този християнски храм е един от малкото запазени в Кърджалийско.

Църквата е построена през 1847-1848 година с разрешение на турските власти. Инициатор за построяването ѝ е местен чорбаджия - Гиню Кирев. Имотът е подарен от Руско, който е имал къща с двор на това място. Майстор на строежа е Коджагого от с. Петково, Смолянско.

Храмът е съграден преди провъзгласяването на Българската екзархия (1870 г), отначало богослуженията в него се извършват на гръцки език, въпреки че в селото не живее нито един грък. Службите започват да се водят на български след присъединяването на местните българи-християни към Екзархията (около 1889 г).

Църквата „Св. Атанасий“ е почти разрушена при нападение на селото през лятото на 1913 г от башибозуци. Храмът е опожарен, но изградените от камък стените устояват, а само покривната конструкция е унищожена. По-късно, в периода 1921-1922 г, църквата е възобновена от родолюбиви черничевци. В наши дни църквата не е действаща.

Известни са имената на трима свещеници, служили в черничевския храм. Местен свещеник - поп Стоян Николов, поп Никола и поп Иван Величков. Отец Иван е инициаторът за построяването на старото училище в Черничево, намиращо се южно под църквата. То е градено през 1927-29 г и открито през 1930 г, а сега – рушащо се, оставено на призвола.


Източник: chernichevo.blogspot.com
Снимки: chernichevo.blogspot.com
Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата