„Скално – култовият комплекс край с. Бенковски“ наричан още „Каменния град“ се намира между селата Бенковски, Дедец и Добромирци на 12 км от Златоград по пътя за Кърджали. Изграден е върху вулканични скали, на площ от няколко квадратни километра.

Представлява голям праисторически светилищен комплекс с издълбани в скалите ниши и улеи. При наблюдение от разстояние се открояват различни изображения на животни.

Включва няколко отделни обекта: "Лъвът", "Крокодила", "Гъбата", "Слона", скалните масиви край махала Мъженци, т.нар "Голям камък" и няколко пещери, които са служели за гробници и ритуални помещения.

До скално образувание "Слона" се стига по пътя от с. Бенковски в посока Златоград, завива се на моста вляво в посока Горски извор. Скалата е вдясно от пътя, преди с. Каялоба. Намира се сред "скално поле" в източната част на селото, след Джами махле или Махалата с джамията, на около 300 м след втория завой.

При наблюдение от източната страна, скалата наподобява фигура на слон. Когато насочим внимание към обратната страна на скалата, слонът прилича на извънземен кораб с отворени люкове. Оттук и другото име, с което скалното образувание е известно - "Извънземното". "Хоботът" на слона оформя сводообразна дупка, използвано като лечебно провирало. За местните жители мястото е свещено и високоенергийно. На скалата се приписват чудотворни ефекти върху здравето на деца, болни от шарка и други болести. С това се свързва оставянето на дрехи, конци и кърпи в "краката" на слона и по околните храсти вярвайки, че това ще помогне на болните да оздравеят.

Забележка: Обектът е леснодостъпен Маршрут от с. Бенковски до обекта – 5 км.


Снимки: tatianan.snimka.bg

Сподели!
Местоположение

Времето

Виж прогнозата