Намира се на кулата на сградата на Областна дирекция на МВР, в близост до Централна градска градина.

Градският часовник изпълнява първата си мелодия "Питат ли ме дей зората" на 03. март 1978 г след ударите на гонга в 6 часа сутринта.

Идеята за поставянето на часовника е на бившия кмет инж. Димитър Милев със съдействието на ген. Костадин Мирчев, бивш началник на ОУ на МВР. Часовниковият механизъм и четирите циферблата са изработени в Института по тежка електроника в София. Озвучаването е изработено и поддържано от местния самоук гражданин Павел Павлов до 2006 г, след това е поето от Делчо Бурмов до днес.

Часовникът е снабден и с резервно захранване - акумулатор, който се включва автоматично при спиране на тока и мелодията се изпълнява с 5 секундно закъснение.

Местни интелектуалци избират 17 мелодии които да звучат на всеки кръгъл час ежедневно от 6 до 22 часа. В репертоарът са включени "Велик е нашият войник", "Питат ли ме дей зората", "Стани, стани юнак балкански" и други. Мелодиите са подготвени от Юри и Добринка Герови, преподаватели в ПУ "Любен Каравелов", а изпълнението на електронен синхронизатор е на музиканта Симо Лазаров.

През времето часовникът е усъвършенстван и модернизиран, а част от репертоара с песни е променен.

И до днес е атракция за гости, а местните си сверяват часовниците по него.


Източник: novjivot.info/2014/12/30/5718/; Тонка Гогова в. Нов живот, бр. 8 март 2008; Георги Бъчваров в. Нов живот, бр. 8 март 2013

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата