Регионален исторически музей е създаден  през 1965 г. Основният фонд  съдържа  над   45  хиляди  експонати, проследяващи   живота  в  Източните  Родопи  от  най-дълбока  древност  до    началото  на  20  век. Музеят обитава представителна култова сграда от 1920 г., архитектурен паметник на културата.

Експозицията е отворена за посетители през 1987 г. и заема 1800 кв.м. площ на три етажа. Към сградата на музея има двор -парк с водни басейни на площ 15 декара.

В парка са засадени 22 растителни видове, които са единствени в ареала на Южна България.

Чрез автентични материални свидетелства, фотоси, копия и реконструкции е проследен живота от VI-то хилядолетие пр.Хр. до Средновековието.

Интерес представляват най-ранните паметници от неолита: Възстановка на Селищна могила - център за направа на каменни сечива, богатата колекция от идолна пластика.

Уникалните мегалити на тракийската култура и нейните култови центрове са представени чрез фотоси/скални гробници, светилища, ниши и оброчни плочи/.

Римската цивилизация е оставила следи с луксозната си керамика, бронзовата и златна пластика, както и с елегантната мраморна стенна декорация на Вила "Армира" край Ивайловград. Средновековната цивилизация присъства в музейните зали чрез темите - Крепостно строителство, Църковна архитектура и изкуства.

Серия икони от края на 17 и 18 век с блестящи естетически качества, експонати от XIX в. - дърворезба, каменна и дървена пластика, металопластика, църковна утвар са сред експонатите.

В  отдел "Етнография" са показани   най-добрите образци от народната култура на Източните Родопи за периода от XIX и началото на XX в. Представени  са земеделието, животновъдството, най-характерните занаяти  като въглищарство, металообработване, обущарство, шивачество и тъкачество, както и  домашните занаяти  като предене, плетачество, тъкане на кенарени платове и носиите на всички етноси, живеещи на територията на региона.

Регионален исторически музей работи за разкриване, реставрация и консервация на археологически обекти в общината и свързаната с тях научна дейност. С разкриването на големия скален дворец “Перперикон”, музеят има първостепенна роля в развитието на културния туризъм в общината и в другите исторически обекти в региона от международно и от национално значение.


Адрес:

Рeгионален Исторически Музей 6600   Кърджали,

ул. Републиканска, № 4


Лятно работно време ( м. април - м. октомври):

почивен ден - понеделник

от вторник  до неделя: 09:00 - 18:00 часа


Зимно работно време ( м. ноември - м. март):

почивен ден -неделя и понеделник

от вторник  до събота: 09:00 - 17:00 часа


Входни такси за РИМ – Кърджали:

ученици, студенти и пенсионери – 3,00 лв.

посетители над 18 г. – 7,00 лв.

семеен билет за двама родители и две деца над 7 години – 15,00 лв.

Беседи: обзорна – 15,00 лв. тематична – 10,00 лв. на чужд език – 20,00 лв.

Намаление за групи над 20 души – 50%

Всеки последен вторник на месеца – безплатен вход

Деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно

Входът в РИМ – Кърджали е безплатен на 18 май – Международен ден на музеите


Информация и записвания: 0361/635 84


Източник: kardjali-tourism.info

Снимки: Ахрида-Дестинация Родопи

Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата