НЧ „Хр. Смирненски-1924“ гр. Джебел

772

Пo инициатива на околийския началник Атанас Бозуков, съвместно с група местни будни дейци на 22 юни 1924 г, на първия етаж в частен дом, се открива читалище с името "Джебелска звезда". Главна дейност в началото е събиране на книги, за да се формира библиотечен фонд. За осигуряване на парични средства за издръжка се решава културната институция да функционира и като кафене. Изискване към стопанина на кафенето е да осигури отопление за зимата, осветление и обзавеждане на читалището. Оформен е салон с маси за четене на вестници и книги, шкаф с библиотечен фонд и кът за сервиране на топли напитки.

В началото на 30-те години на XX век е сформиран фонд "Постройка на читалищен дом". Целта е да се съберат дарения за изграждане на самостоятелна сграда на читалището. Събраните парични средства не са достатъчни и читалището продължава своя културен живот в кафенето. Започва организирането на беседи на различна тематика, играят се театрални представления, провеждат се четения пред публика за неграмотните.

През 1949 г. на читалището е предоставен физкултурният салон. През деня се ползва за физически изяви, а нощем и при необходимост и през друг час се ползва за провеждане на срещи с културни дейци. През 1945 г. е закупен теснолентов кино прожекционен апарат и се открива първото в общината кино.

За изграждането на настоящата сграда на читалището спомага Енчо Стайков, член на политбюро на ЦК на БКП и председател на Националния съвет на ОФ. При посещение в града местните жители отправят искане за по-голяма зала. Волята на джебелчани е подкрепена и от други местни и регионални партийни организации.  Желанието става реалност. През 1965 г. архитектурният план за строеж е готов. Новата сграда разполага с киносалон за 350 зрители, библиотека със самостоятелен детски отдел, помещение за четене, помещение за раздаване на книги на читателите, книгохранилище, зала за масови мероприятия, изложбена зала, обредна зала, обособено място за продажба на билети, салон за кръжоци, просторно преддверие и др.

Официалното откриване е на 05.06.1971 г. На него присъстват жители на Джебел и околните населени места.


e-mail: [email protected]

тел: 0876161759
Снимки: facebook.com/НЧ-Христо-Смирненски-гр-Джебел
Сподели!Местоположение

Времето

Виж прогнозата